Absolut vill minska barsvinnet

Åhus Artikeln publicerades
Foto: Tommy Svensson

Matsvinnet inom restaurangbranschen är sedan länge aktuellt och nu vill The Absolut Company lyfta frågan om svinn från barer. ”The Green Hustle” är en plattform med tips och ”hacks” för barer och bartenders.

– Få människor associerar barer med hållbarhet idag, men jag tror att vi snart kommer att se ett uppvaknande och en mer ansvarstagande cocktail-era, säger Bex Almqvist, global marknadschef på The Absolut Company, i ett pressmeddelande.

Hon är en av skaparna till det nya projektet ”The Green Hustle” – ett initiativ och en plattform för att få barer att minska sitt svinn. Initiativet är skapat tillsammans med Ricardo Dynan, global varumärkesambassadör för The Absolut Company, och bartenderduon Trash Tiki som skapar hållbara cocktails.

”The Green Hustle” har samlat tips och ”hacks” för barer och bartenders att ta del av för att minska svinnet. Bara i London efterlämnar barerna 800 000 ton skräp varje år – mer än den sammanlagda vikten av Londons invånare. Och ett plastsugrör från en drink tar naturen 200 år att bryta ned.

– ”The Green Hustle” handlar om att inspirera bartenders till att bli delaktiga genom enkla ”hacks” i deras barer som bidrar till en bättre miljö, bättre industri och en bättre affär för den enskilda baren. Programmet är skapat av bartenders för bartenders med målet att skapa förändring, säger Bex Almqvist i pressmeddelandet.

Fakta

Tips från ”The Green Hustle” för minskat svinn

1. Koka en lag av frukt som blivit för gammal eller kantstött: Citrus är den mest använda ingrediensen i en bar och den ingrediens som slängs mest.

2. Gör dig av med plasten: Glöm sugrör av plast: använd skedar istället när du smakar av och använd inget annat än komposterbara eller återvinningsbara sugrör till drinkarna.

3. Återvinn: Återvinn glas, papper och burkar. Återvinn allt du kan.

4. Frys is en gång till: Att göra is kräver både vatten- och energiresurser under frysprocessen. Drinkar som skakas med stora iskuber och sen silas över ny is är ett slöseri på vatten. I slutet av kvällen, återfrys is som smält och använd den nästa dag. Då är isen redan filtrerad, vilket sparar en del jobb.

5. Kompostera: Börja fokusera på kompostering.

6. Sluta använd engångsingredienser: Tänk på råvaror och ingredienser utifrån ett helhetsperspektiv och på hur många sätt de kan användas. Som exempelvis en citron där du kan använda juicen, skalet, pickla den, skala den och använda den som garnityr.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.