Affischer från förr får nytt liv

Åhus Artikeln publicerades

800 affischer med artister som spelat i Åhusparken håller på att räddas till eftervärlden. Bland planscherna finns signerade exemplar från Abba och Roxette.

De minner om en svunnen tid, en dåtid när Åhusparkens namn ärat for över artistvärlden och lockade hit kändisar från när och fjärran.

Det är affischer som har räddats från fukt, instängd förvaring och nu håller på att få sin ursprungliga lyskraft och uppmärksamhet tillbaka. Affischer som nu förvaras hos hembygdsföreningen Sankta Annas gillle, och där flera medlemmer febrilt jobbar för att rädda dem undan fukt och mögel.

– Vi rullar ut dem, planar till dem och fuktar lätt för att tvätta. Sedan torkar vi och ser till att de blir fotograferade, dokumenterade med tryckår och tryckeri. Några ramar vi in också, säger Tore Olsson i gillet, som har en önskan att kunna ställa ut alla affischer så småningom.

– Vi har fått lov att låna den stora trätorken hos Åhmans, annars hade det nog inte gått.

Tillsammans med bland andra Erna Arhag, Leif Olsson och Bengt-Göran Lindborg jobbar de nu på sin fritid med att göra i ordning de planscher som Rickard Knutsson sett till att spara undan och bevara.

Där finns bilder eller teckningar på musikerna, datum och klockslag konserterna skulle hållas. Men sällan några årtal.

– Då får man titta på var de är tryckta, där brukar också årtalet stå med, säger Tore Olsson.

Många av 1900-talets stora har faktiskt stått på Åhusparkens scen och underhållit.

Parken, som grundades 1904, har sedan dess haft besök av bland andra Jussi Björling, Edvard Persson, Cornelis Vreeswijk och Damerna, men också storheter som Ray Charles, Rod Stewart, Infinite Mass, Kim Wilde, Dr Hook och Lena Ph. De finns med på affischerna, liksom en mängd andra.

I sanningens namn är många av affischerna för dansband – och med sådana bilder som fått mästerbloggaren på http://katastrofalaomslag.blogspot.com att gå i spinn och börja fundera på att göra en ny blogg om han sett dessa.

Men det finns också rariteter – som Roxettes signerade plansch, Abbas plansch och från andra av storheterna som framträtt för tusentals jublande Åhusparksgäster.