Äkta hemmagjord sylt från Åhus

Åhus Artikeln publicerades
Det gamla stallet i trädgården har byggts om till en pytteliten fabrik. Helena Åkulle och Fredrik Andén talar sanning när de pratar om sin hemmagjorda sylt. De siktar på en omsättning på två miljoner 2017.
Foto:Lisa Brunzell
Det gamla stallet i trädgården har byggts om till en pytteliten fabrik. Helena Åkulle och Fredrik Andén talar sanning när de pratar om sin hemmagjorda sylt. De siktar på en omsättning på två miljoner 2017.

Nordeuropas minsta fabrik ligger i en villaträdgård mitt inne i gamla Åhus. Doften av nygjord hjortronsylt är förförisk när Åhus Sylt & Bär öppnar dörren.

Ett 25 kvadratmeter litet, teglat gammalt stall har fått ett nytt liv. Precis som dess ägare, Fredrik Andén och Helena Åkulle.

– Det var det vi ville, ha ett nytt liv. Och det har vi fått, säger Helena.

Åhus Sylt & Bär startades 1985 av Gert och Inger Persson. De kokade sin sylt, sålde på marknader och gjorde sig ett namn. Ett uppskattat namn. Den hemmagjorda sylten med hela bär och mycket bär lockade finsmakarna likväl som barnfamiljerna.

– När vi började se oss om för något vi kunde jobba tillsammans med dök det här upp. Vi köpte det för fyra år sedan och har inte ångrat en dag, säger Helena.

Sylten lagas alltså numera i trädgården hemma på Krokiga gatan. Sylter, råsaft, glasstopping och senap står på listan. Paret har utökat det ursprungliga sortimentet med bland annat havtorn och tranbär, och med en råsaft av havbär.

– Ofta stod kunderna och valde mellan tranbär och havtorn, så jag gjorde en blandning, ler Fredrik.

De säljer sin sylt på utvalda marknader och mat- och livsstilsmässor, samt hos några återförsäljare. 120 resdagar blev det i fjol. Just denna dag har 300 kilo hjortron blivit till sylt. Fredrik kokar, Helena fyller glasburkarna. För hand.

– Det är för att bären ska förbli hela. Vi har minst 70 procent bär i burken.

Båda älskar att sälja, Fredrik har jobbat som inköpare på Ikea under många år och Helena jobbar natt inom psykiatrin. Båda har varit golfvärdar på resor halvårsvis. Karriärskiftet var rejält, mer av en livsstil.

Så att ha hemmaprägeln på sylten, fabriken och företaget är något de håller hårt fast i. Att kunna säga "hemmalagad" och bokstavligen mena det. Att ha 18 meter till jobbet. Att bjuda generöst, att veta att alla moment är kontrollerade av dem själva. Det ger livsglädje.