Höga bakteriehalter i dricksvattnet

Åhus Artikeln publicerades

Kommunen uppmanar boende i Åhus, Yngsjö, Nyehusen och Furuboda att koka vatten som ska drickas eller användas till matlagning. Den ojämna bakterieförekomsten förbryllar kommunen.

Det finns stor risk att dricksvattnet i Åhus, Yngsjö, Nyehusen och Furuboda inte är bra. Förhöjda bakteriehalter gjorde att C4 Teknik under måndagen uppmanade alla boende i området att koka vattnet.

Provsvaren förbryllar kommunen. Provtagningar på huvudledningen från Åhus till Yngsjö har visat på bakteriehalter över gränsvärdet.

Men längst ner på ledningen, i Furuboda, har både bra och dåliga prover hittats.

– I torsdags trodde vi bara att det var begränsat till en enda fastighet i Furuboda. Vi trodde att det var någonting med deras ledningar, säger Michael Dahlman, planeringssamordnare på C4 Teknik.

Det är oklart om det otjänliga vattnet beror på föroreningar eller värmen och den stora vattenförbrukningen

– Vi vet inte var det kommer ifrån. Det är väldigt ovanliga testresultat. Hade det hänt något i ledningssystemet hade det inte sett ut på det här sättet, säger Michael Dahlman.

För att bättre ringa in problemen genomförde C4 Teknik ett stort antal prover från Rinkaby i norr till Furuboda i söder under måndagen. De första resultaten väntas blir klara på tisdag kväll.

Senare klorerades även vattnet vid Åhus vattenverk, för att rena det från smittämnen. Men C4 Teknik uppmanar alla att fortsätta koka dricksvattnet.

Bakterierna som hittills upptäckts är olika former av coli-bakterier, så kallade indikatorbakterier, som inte är skadliga sig själva. Bakteriernas förekomst indikerar däremot att det finns föroreningar.

Cecilia och Peter Storm bor med sonen Valle på Vattentornsområdet i Åhus. Cecilia, som dessutom är gravid, blev orolig när hon fick höra att vattnet i kranen måste kokas.

– Man tror att man ska vara trygg när man bor så här i ett villaområde med kommunalt vatten. Hade jag inte varit gravid hade jag kanske inte varit lika orolig, men nu känner man sig extra utsatt. Man vill ju verkligen inte bli sjuk av bakterier, säger hon.

På måndagen gick kommunen ut på sin hemsida med uppmaningen att koka dricksvattnet. Cecilia Storm är dock kritisk till att informationen kom ut flera dagar efter de första provsvaren.

– Det tycker jag är dåligt. Hela familjen har förstås druckit av vattnet hela helgen. De borde gå ut med en sån här sak så fort de får nys på det. Hade inte ni ringt så hade jag kanske fortfarande inte vetat om det.

Fotnot: För mer information om läget se Kristianstads kommuns hemsida