Tranorna i fokus på Pulken

Åhus Artikeln publicerades

Tranorna står fortfarande och trampar i norra Tyskland i väntan på vårvärmen. Men den nya tranutställningen på Pulken invigdes som planerat på måndagen. I fjol kulminerade tranflytten på Trandagen den 25 mars, då nära 7 000 tranor rastade på matningsfältet.

Utemuseet Pulken, vars namn kommer från ordet pylke som betyder liten vattensamling, invigdes den 17 maj 1994. Då fanns det nästan inga tranor i trakten, men det har förändrats tack vare en medveten satsning på att mata fåglarna vid Pulken och på så vis skona böndernas vårsådd.

Nu har utemuseet anpassats till att Pulken blivit en populär rastplats för tranorna på deras väg till häckningsplatserna norrut. Väggen ut mot fältet har rivits, ett fikabord har byggts under taket och stora informationstavlor med illustrationer av den danske konstnären Carl Christian Tofte berättar om fåglarnas liv och leverne.

– I dag kan man säga att detta är ett tranutemuseum. Fokus är på tranor, säger biosfärkoordinatorn Sven-Erik Magnusson i sitt återinvigningstal.

  En annan talare är Åsa Pearce, informationsansvarig på Biosfärkontoret Kristianstads Vattenrike.

  – Vi firar Trandagen i dag, men tyvärr har huvudpersonerna fått lämna återbud på grund av det kyliga vädret, säger hon och berättar att tranflytten nådde sin kulmen samma dag i fjol, då 6 890 tranor fanns vid Pulken.

  – Besökarantalet ligger inte långt efter, kring 6 000 personer kom för att se det här skådespelet. Det kommer fler och fler tranor och fler och fler besökare hit, fortsätter hon och beskriver Pulken som ett bed and breakfast för tranorna.

  – Det är inte bara ett bed and breakfast, det är all inclusive för det ingår ju dans, säger Agneta Persson, avdelningschef på C4 Teknik i sitt tal.

  – Jag skulle vilja avsluta talet med ”Nu är det vår”, men det kan jag ju inte och jag förstår varför tranorna väntar, avrundar hon.

  Fredrik Lager, landsbygdsutvecklare hos kommunen, framhåller att arbetet med Pulken är ett lysande exempel på samverkan mellan kommunen, privata aktörer och olika föreningar.

  – Det krävs för att det ska ske en utveckling som håller långsiktigt. Det här är en jättemöjlighet för oss att skapa ett stort varu- och landmärke. Jag hoppas att ni som kommit hit känner inspiration och vill komma tillbaka. Jag hoppas även att tranorna dyker upp inom kort, säger han.

  Sedan tar den högtidliga avtäckningen av delar av den nya utställningen vid. En stor tavla med överskriften ”Pulken – tranornas bed and breakfast” ser vårsolens ljus. Konstnären Carl Christian Tofte är en av åskådarna. Han bor med utsikt över Pulken sedan några år tillbaka och har följt tranornas tillväxt i trakten.

  – Tranorna har utvecklats till ett enormt dragplåster, inte minst för danska fågelskådare som kommer hit i tusental och det blir spännande att se om vi kommer upp i förra årets toppnotering på nästan 7 000 tranor, säger han.