Blommor smyckar catwalken

Kristianstad Artikeln publicerades

Långlördagens modevisning på Regionmuseets innergård får en blomstrande inramning. För det svarar eleverna på Österänggymnasiets hantverksprogram för florister.

På torsdagen lade de sista handen vid sina blomsterarrangemang och det rådde febril aktivitet i deras lokaler på Österänggymnasiet.

På fredagen ska arrangemangen visas för första gången i samband med vip-visning av höstens mode. Först på lördagen får allmänheten se modevisningen och de färgsprakande blommorna.

- Hösten är jättetacksam att jobba med, för det är så fantastiska färger. Eleverna har varit ute och hämtat inspiration. Bland annat har de plockat löv och nypon, berättar läraren Maria Brodén.

Hon visar den provisoriska catwalk som eleverna i klass HV2 byggt i klassrummet. Den kantas av blomlådor och längst fram står tre guldfärgade stolar med olika blomsterarrangemang. Stolarna fick eleverna av Handelsföreningen, deras uppdragsgivare. Maria Brodén berättar att det är andra gången hennes elever får hjälpa föreningen med en modevisning. Första gången var i våras.

- Helena Öhlund från Handelsföreningen var jättenöjd och efter sommaren hörde hon av sig och frågade om vi ville hjälpa till med höstens visning också, berättar Maria Brodén.

Uppgiften fyller enligt henne en viktig pedagogisk funktion.

- Det är jätteviktigt att jobba mot verkligheten. Det finns inget som man lär sig så mycket av och som stärker eleverna så mycket som att ställas inför en verklig uppgift. Och det är bra att lära sig jobba tillsammans, för när man kommer ut i branschen möter man arbetskamrater och kunder, förklarar hon.

Eleven Emelie Persson håller med.

- Det är första gången vi gör något sådant här och vi har lärt oss mycket på att planera tillsammans, berättar hon.

Hon och klasskamraterna har samlats vid den provisoriska catwalken. Deras förväntningar inför helgen är höga.

Känns det nervöst?

- Ja, svarar eleverna unisont.