Flygplan väckte nyfikenhet

Hässleholm Artikeln publicerades

Ett ultralätt flygplan hade landat vid gågatan i hörnet Frykholmgatan vid Stortorget under lördagen. Även om det inte flugit dit väckte planet, en Zephyr 2 000 C, viss uppståndelse bland lördagsflanörerna. Ulla Karlsson är en av få kvinnliga som nyfiket tittar närmare.

- Jag vet inte om jag vågar flyga så högt, säger hon när Öyvind Jensen, som brukar flyga planet, bjuder in till en tur i det blå.

- Vi brukar flyga på 600 till 800 meters höjd, vi får inte gå lägre än 300, förklarar han.

Ulla Karlsson blir trots allt övertygad om att följa med vid tillfälle, men ta ett certifikat, nej.

- Då måste man ha mycket tid, konstaterar hon.

Hässleholms flygklubb, som annars har bas på Hässlehoms flygfält, vill värva både fler medlemmar och fler aspiranter till en kurs för att ta flygcertifikat som påbörjas om några veckor. Klubben har ett 60-tal medlemmar i dag.

- Det går inte att säga vad det kostar att ta ett certikat, det beror på hur många timmar man måste öva och flyga. Snittet är på ungefär 25 000 kronor, säger Per-Ola Nilsson, ordförande i föreningen.

Att hyra planet kostar 650 kronor i timmen.

- Men ibland kan man bara känna för att flyga en kvart.

Vad är tjusningen med att flyga?

- Man lämnar det jordiska käbblet om ditt och datt, säger Kurth Johansson, en av entusiasterna.För att få ta flygcertifikat måste man vara minst 17 år och har läkarintyg på att man är frisk.