Villands härads Hembygdsförening, årsbok 2008

Kultur Artikeln publicerades

Årets bok från Villands härads hembygdsförening bjuder på variationsrik läsning, där en artikel om Mög-Jeppe och hans Villa Naturen i Österslöv rekommenderas varmt.

När Yvonne Palm Lundström gick igenom tidigare årsböcker av Villands härads Hembygdsförening fann hon inget skrivet om Jeppa Olsson, och bestämde sig för att tillsammans med några barndomskamrater minnas särlingen; "Villands Härads mest omskrivna bysnille på 1900-talet, som ensam byggde sitt livsverk i Österslöv av återvinningsmaterial, som de flesta kallade skräp".Historien är inteobekant, men fortfarande lika fascinerande. Hur Jeppa Olsson sakta och för egna händer förverkligar sin dröm, att i Österslöv skapa Villa Naturen, ett till lika stora delar husbygge, som gudomlig vision.

Mög-Jeppe blev hans namn i byn, då han ansågs smutsig. Efter 17 års byggtid lämnade han år 1955 sin Villa Naturen. Då hade bygget pågått i 17 år, och hade lockat mängder av besökare. 20 år senare bestämdes att huset skulle eldas upp. Palm Lundström skriver: "Det berättades att jättehöga eldslågor speglade sig i den blanka Råbelövssjön så till och med branden blev ett konstverk för åskådarna i Ekestad, Helmershus och på Balsberget."

Finns där någon minnesskylt?. Det borde det.

Artikeln om Mög-Jeppe är årsbokens bästa, men det är en fin årgång som redaktör Olof Berg med vänner presenterar. Redaktören själv skriver om Fjälkinges frysboxförening, som överlevde ända in på 2000-talet, Palm Lundström dubblerar med en rörande text om Karl Nilsson, Enöns siste bonde och Åke Sundqvist ger en suverän överblick över roddare och färjekarlar ut till Ivön.Även Jan Myrdalskorta kärlekstid i slutet av 40-talet i ett torp i närheten av Immeln är känd, men Mats Pettersson skriver, som vanligt, bra. Den unge och då fortfarande opublicerade Jan Myrdal blev hitlockad av sin farbror Gustaf Carlman, kyrkomusiker vid Trefaldighetskyrkan.

Han skrev även egen musik, aldrig utgiven på skiva och vad jag vet, helt okänd i dag. Hur lät han? Det vore en utmaning för musikerna i Trefaldighetskyrkan.

Spela Carlman! Och bjud in Jan Myrdal att berätta om denne släkting och musiker som cancern tog alldeles för tidigt.