Tiffon nosar upp farligt avfall

Kristianstad Artikeln publicerades

Hunden Tiffon ska sätta stopp för felsorterare. Renhållningen tar till nya grepp för att hindra farligt avfall från att hamna på fel ställe.

Under en längre tid har renhållningsarbetare sett hur färger, lösningsmedel, kvicksilvertermometrar, lampor, batterier och annat farligt avfall har hamnat i såväl brännbart som matavfall. Ett svårlöst problem då det strider mot en god arbetsmiljö och är kostnadskrävande om renhållningsarbetarna ska öppna och gå igenom påsarna. Då föddes en idé på renhållningskontoret. Skulle det vara möjligt att använda hundars luktsinne för att sniffa fram det farliga avfallet?

– I alla fall kontaktade vi en hundskola i Sollefteå och fick veta att det skulle vara möjligt att lära en duktig hund att söka och skilja på uppemot 10 till 15 olika dofter av farligt avfall, men det skulle krävas hundar som verkligen var på bettet och drogs naturligt till sopor, säger Michael Anefur, vd för Renhållningen.

Ungefär samtidigt som idén med en sniffande hund föddes, trädde den lyckliga slumpen in.

– Av en ren tillfällighet kom en av våra chaufförer in och berättade om en knasig valp i Åhus som alltid slet sig och sprang efter sopbilen och var helt lycklig med det. Efter lite efterforskning visade det sig vara en Grand danois och det visade sig efter en tids kontakt med ägaren att denne var villig att låna ut hunden till soputbildning, säger Anefur.

Det var i höstas och nu har hunden med namnet Tiffon genomgått en avancerad utbildning och kan redan som tio månader gammal valp lokalisera fem olika dofter av farligt avfall, även när avfallet ligger inbäddat i den bruna påsen för matavfall.

Tiffon kommer till användning på två sätt.

– Dels kommer han att åka med på de olika turerna och göra stickprov och dels kommer vi att använda honom för att punktmarkera notoriska felsorterare för att ordentligt kunna dokumentera felsorteringen, säger Anefur.

Renhållningens ledning håller som bäst på att fundera över en påföljd för dem som ertappas med att ha lagt farligt avfall på fel ställe.

– Det mest effektiva vore självklart en kännbar ekonomisk påföljd för brott mot sortering av farligt avfall, kanske på en nivå mellan 3 000 och 5 000 kronor. Det skulle utan tvekan förbättra sorteringen, men förmodligen räcker det oftast med att Tiffon dyker upp och markerar det farliga avfallet.

Om det visar sig vara ett lyckat projekt, hoppas Renhållningen att inom några år ha mellan fem och åtta färdigutbildade sophundar och på sikt hoppas bolaget att sälja hundar till andra delar av Sverige och till och med till andra länder.

– Inte minst för vår miljö måste sophundarna bli accepterade.

Tiffons ägare, Jeanette Jönsson i Åhus, är nöjd med upplägget.

– Med tanke på att han är en naturbegåvning och att han bara mår bra av att jobba. Han blir borta mycket så visst blir det lite saknad, säger hon.
Marcus HaraldssonKristianstad