Huset som lever och andas

Kristianstad Artikeln publicerades

Ett aktivhus. Så beskriver Ove och Mi Möller sitt boende. De har byggt själva av enkla, energisnåla materiel som lever och andas. Här odlar och slöjdar de. Livet på Fridtuna ger glädje och självförtroende.

Just där det är som vackrast längs vägen mellan Oppmanna och Barum svänger du norrut mot Vångaberget. Vägen snirklar mellan ängar och stengärden. Snart syns ett blekgult kalkat hus på höger sida. Två av väggarna är höljda i glas.

– Växthuset växte. Det tog liksom fart av sig självt, säger Ove Möller.

Han och hustrun Mi hade tänkt sig ett växthus längs ena gaveln, men så tog huset över och växthuset löper nu längs två av de fyra väggarna. Som så många gånger tidigare under renoveringens gång har planerna ändrats i takt med förutsättningarna.För fem år sedanköpte Ove Möller den hundraåriga gården i Söndraby.

– Huset var lagom nedgånget från en renovering på 50-60-talet. Stommen och grunden var bra, men huset var skruttigt nog för att vi skulle ge oss på att bygga om som vi ville, med lera.

Ove Möller har viss förståelse för att man vid förra renoveringen valde att klä golvet med plastmatta.

– Det var modernt och lättskött. Tänk vilken lättnad att slippa trägolvets springor när man inte hade dammsugare.

Nu är plastmattorna utrivna. Golvets olika breda brädor har åter kommit i dagern. Långa blekta trasmattor gör golvet ombonat. Möbler och inredning har paret Möller antingen slöjdat eller handlat på loppis.Soffan från Mis morfarvar tv-soffa tills den kom till Fridtuna. Nu är den bara soffa, någon tv finns inte i huset. En radio håller dem á jour med omvärlden.

De fem år som gått sedan husköpet har inneburit ett gigantiskt renoveringsarbete. Ytterväggarna revs ner till bålet och fönstren ersattes med secondhandfönster. De olika storlekarna och placeringen ger huset ett personligt utseende.

Mi och Ove Möller är svaga för gamla byggmetoder och ekologiska material, men vill samtidigt ha det varmt och hyfsat bekvämt. Inga dragiga golv här inte. Växthuset bidrar till ett behagligt inomhusklimat.Ett mål är att användaså lite el som möjligt. Energin har ersatts med muskelkraft där det går. Därför pumpas vattnet in för hand i köket. Och spisarna i kök och vardagsrum eldas med egenhuggen ved.

– Vi har ett aktivhus och det kräver engagemang. Det är härligt och lustfyllt att vara aktiva i hur vi bor, säger Ove Möller.

Han har läst mycket om passivhus som lyfts fram som ett slags idealiskt boende.

– Vi vill inte säga nej till det och det, utan ja till ett aktivt boende. Vi vill vara positiva och entusiastiska som i en gammal journalfilm.I fem år har de renoveratpå sitt hus. Förändringen är enorm. Men den största förändringen i husets historia kom för sjutton dagar sedan. Då gjorde lilla Elna entré och tillvaron blev vimmelkantig.

Allt annat bleknar i betydelse, men vissa praktiska saker blir viktiga. Ett skötbord har kommit upp på dass och nu ska det bli varmvatten och badkar i ena uthuset. I ett eget miljövänligt vattensystem, så klart.