Konstens nya Plan

Kultur Artikeln publicerades

Kulturentrepenör Lars Noväng är nu redo för nästa steg. Plan3 Studio. Ett forum för kultur och utveckling, inrymt i en taklokal på Föreningsgatan. I morgon är det öppningsfest.

ººDe senaste åren har Lars Noväng varit engagerad i flera projekt, med allt från konstutställningar till grön konståkning och integrationsprojekt. För ett år sedan lämnade han de rymliga lokalerna tre trappor upp på Kronohuset, vid Stora Torg. Då var namnet Plan3, och i det nya projektet lever delvis namnet kvar även om man inte längre befinner sig på plan tre.

– Åker du hiss ligger vi på fjärde våningen, tar du trapporna är vi på femte plan. Och ibland är vi på plan tre, säger Lars Noväng.

Så är det när flexibilitet, öppenhet och improvisation är stommar i verksamheten. Som på Plan3 Network, som driver Plan3 Studio, placerat överst på Föreningsgatan 1. Här har Noväng ihop med musiker Ola Paulson tagit fram lokaler som fungerar både som arbetsplatser, som för en publik verksamhet. Nya Plan3 Studio kommer att rymma en mångsidig verksamhet, vilket redan invigningshelgen visar. Dels blir det vernissage på en utställning med John Huntington – tidigare engagerad i ett mångkulturellt projekt på Näsby – dels visning av Robin Woo Söderbergs nyligen prisade kortfilm "Kyssen", dels ett möte mellan improvisationsmusiker Ola Paulson och en skulpturorkester av Jan Cardell, dels en konsert med Maglehemsbaserade indiepopbandet Magic Rainbow Experience.

Söndagen blir lugnare. Då firas det kyrilliska alfabetets dag, som äger rum just den 24 maj och årligen uppmärksammas i Bulgarien, genom en webbutsändning av en tidigare genomförd performance i Sofia av konstnären Vassil Simittchiev.

– För mig är det en produktionsmiljö som vi har satt i gång, säger Noväng om den nya verksamheten.

Lars Noväng och Ola Paulson pratar en hel del om hur intimt kultur och regional utveckling hör samman, och vill att Plan3 Network arbetar för finna nya vägar i denna vår nya tid. Vägar där kultur har en större, och betydligt mer aktiv, roll i samhället än att fylla ett vitt rum med tavlor. Gräns-överskridande är ett nyckelord.

– För oss kan konst vara ett utvecklingsarbete, och utvecklingsarbete vara konst. Och detta genom att aldrig behöva ge avkall på var och ens individuella konstnärliga uttryck, säger Ola Paulson.

Lena Willhammar, som är aktiv på Plan3 Studio genom att hålla i konstföreningen, ser jämförelser med den verksamhet som Färgfabriken bedriver i Stockholm. Konst, debatt, event och diverse arrangemang. Noväng tycker det finns en skillnad i det att Plan3 Network genomför projekt ute på plats och ihop med olika människor, som i Rätten att bruka landet, det uppmärksammade odlingsprojektet för invandrare. Efter helgen rullar flera av projekten vidare, både på Föreningsgatan, som på andra platser. I sommar är förhoppningen att bedriva aktiviteter i Maglehem. Och för hösten finns det gott om idéer och bokade projekt.

– Jag brukar inte vara den som jobbar med framförhållning, men faktum är att flera saker redan är klara eller på gång för i höst. Och jag kan utlova en hel del spännande saker, säger Lars Noväng.

Som till exempel detta: Hejaklacksmaskin, utställning och projekt med Jan Jörnmark, tredelad konsert utifrån ett grafiskt partitur (äger rum i Köpenhamn, Helsingfors och Kristianstad), Pecha kucha (japansk mingelform), Serif-projekt…

Plan3 Network

Plan3 Network är huvudorganisationen, och under denna finns flera olika verksamheter och projekt. Plan3 Studio är lokalen på Föreningsgatan 1 i Kristianstad.

I morgon öppnar Plan3 Studio med vernissage, konserter och fest. Start klockan 18.30.

Söndagens webbsändning av Vassil Simittchievs performance om det kyrilliska alfabetet sänds kl 12.

Mer info: plan3network.com

Sune JohannessonKRISTIANSTAD