95 klassiska bilar i Bjärnum

Hässleholm Artikeln publicerades

Att träffa andra bilintresserade är drivkraften. Att visa upp sin nyputsade bil är en bonus. På lördagen ställdes 95 klassiska bilar och fyra motorcyklar ut i Bjärnum.

Med säten breda som väl insuttna soffor och lack som blänkte klarare än himlen stod Cadillac, Corvette och Thunderbird på rad vid Bjärnums Folkets park. För fem år sedan kläckte Dream Catchers Cruisers idén att ordna en egen bilutställning, eftersom de flesta andra evenemang låg en bra bit bort. De fick med sig bilintresserade även i Osby och Tyringe och satte igång.

Sedan dess har intresset växt. Första året kom 50, förra året 90 bilar. I år fick de 173 besökarna se 99 bilar och motorcyklar.

– Det som är roligt är att vi har bilintresset i botten och sedan träffar man likasinnade. Man får ofta tips från andra på hur man ska göra med sin bil. Och så gillar jag hela kulturen runt bilarna, säger ordförande Marina Backe. Hon kör en Oldsmobile Delta 88 cabriolet från 1972 och har klätt sig i svart- och vitprickig 50-talsinspirerad klänning med hårband för att matcha stilen på de flesta utställningsbilarna. De vanligaste bilarna är just de i klassen old classic från 1950-, 60- och 70-tal. Äldre är mer ovanliga.

– Ofta börjar man med en nyare bil, eftersom de är billigare, och sedan byter man upp sig. 50-talare har stigit mycket i pris. En cabriolet kan kosta 300000 till 350000 kronor, en annan 150000 till 200000 kronor, säger hon.

Förutom old classic har utställningen också klasserna new classic, custom rod med ombyggda bilar, europé, mc och people's choice, besökarnas eget val. Nytt för i år var att de också fick rösta på den som klätt sig snyggast i samma tidsanda som sin bil.

Den ovanligaste bil som Marina Backe fått syn på vid utställningen är en cremefärgad och grön Cadillac från 1941, med tidsenliga detaljer invändigt som en celluloiddocka i baksätet.

Leif och Gulli Persson har åkt från Eslöv med barnbarnet Emilia Mörberg i sin Cadillac Eldorado cabriolet från 1975. De brukar ta sig till bilutställningen i Bjärnum.

– Det är så mysigt häruppe. Vi träffar nya människor och andra entusiaster. Ibland får man tips om bilar och reservdelar, säger Leif Persson.

De hittade sin Cadillac vid en bilmarknad på High Chaparral och det sade klick direkt. Sedan dess har den bara gått och gått. Leif säger att han håller den i bruksskick, Gulli att han närmast bor i garaget vintertid och polerar bilen. Att de är nöjda finns det ingen tvekan om.

– Det är den näst sista stora årsmodellen och den har väldigt fin komfort, säger Leif Persson.

Mattias Gustavsson, Linus Becker och Emma Månsson njuter av solen vid en inte lika putsad Ford Mercury från 1963. Den har alla möjliga färger för tillfället, men med tiden ska den hellackeras. Även de brukar åka till Bjärnum på bilutställningen.

– Det är underbara bilar här, trevligt folk och mat och dryck, säger Mattias Gustavsson.