Plats för hela livet

Kristianstad Artikeln publicerades

Utifrån vägen ser Lavendelgården anspråkslös ut. Men skenet bedrar. Bakom stenhuset breder 20 000 kvadratmeter trädgård ut sig. Med många samlarväxter och udda sorter.

Vi råkar ta köksvägen in i trädgården och snubblar över en av Åsa Malmgrens rariteter. I år har orkidén majnyckel inte mindre än fem stänglar med lila blommor.

– Det är min senaste samlarvurm. Jag har den nära huset så jag kan hålla uppsikt över den. Det är en dyr pjäs, som jag bytt mig till.

Runt majnyckeln och på båda sidor om gången vippar aklejor i en uppsjö av lila och rosa nyanser, några enkla andra mer eller mindre fyllda.

– Huset är från 1840 och när vi började röja hittade vi massor med aklejor i jorden.

Just nu är pionerna i sitt esse. Herrgårdspionen var först med att slå ut. Där blomman suttit syns fröställningarna som hasselnötter på gren. En vaniljgul trädpion hittade Åsa Malmgren i en reahög på Marks & Spencers varuhus i London. Köpet visade sig ge dubbel utdelning. När Åsa flyttade trädpionen för två år sedan blev en bit av ymppionen kvar i jorden. I dag har den vuxit till en yvig buske med rosa uppåtriktade blommor.– Förmodligen en vildpion.Den är på väg att bli en liten favorit.

Längs slänten sträcker trädgården ut sig över 20 000 kvadratmeter. Mycket har hänt sedan paret Malmgren flyttade in för tio år sedan.

– Då var det mesta igenvuxen fårhage, men det fanns vatten och en slänt och stora träd. Precis det vi sökte, säger Åsa Malmgren.Till hennes parkliknandevisningsträdgård kommer människor i alla åldrar. De äldre slår sig ner och lyssnar på lugnet och doftar på blommorna.

– Ibland säger barn att de vill vänta i bilen, sedan springer de över gräs och broarna och föräldrarna får dem knappt med sig hem.

En gång var det ett par som förlovade sig i en liten berså omgivna av ett hav av vita blommor från en grekisk vildklematis. I vintras blev den uppäten av sorken. Så är det i en trädgård, konstaterar Åsa Malmgren. Något går ut, annat tar fart. Växter är som människor, en del är starka andra svagare.

– Trädgården rymmer hela livet, både glädjeämnen och sorger.

Själv har hon slutat följa alla myter och råd som växter ofta omgärdas av.

– Det stämmer inte alltid utan hämmar människor som blir livrädda att göra fel.De egna kunskapernahar hon inhämtat genom råd och dåd. Intresset för växter finns med sedan barnsben.

– När jag gick genom trädgårdsmästare Lundgrens trädgård på väg till lekskolan.

En del har hon lärt sig från tiden som barnskötare på ett gods i England. Trädgården går i engelsk stil, växterna står blandat, tätt och flödigt. På en gång ordnat och oordnat.

Vattnet porlar i bäcken, fågelsången ljuder över vidden och på nära håll surrar humlorna runt malvans lilablå blommor.

Åsa Malmgren styr stegen mot lunden, trädgårdens senaste projekt. Där slyet rensats upp under björkarna blir det plats för nya rabatter. I den fuktigt skuggiga miljön trivs hosta och hasselört, alpingefära och kobrakallor.– Oh, titta här,ibland är det bra att inte rensa så noga, säger Åsa Malmgren och pekar på pyttesmå blåsippsblad på marken intill några våningsvivor i blom.

Lugnet är ledstjärnan på Lavendelgården. Därför vill Åsa Malmgren inte ha något överflöd av färg. Med några undantag. Floxrabatten med växter från 1940-talet kommer snart att stå i färgstark blom.

Lavendeln då? Med barnbarnens målarbok som förlaga planterades 298 lavendelplantor i en rund labyrint med en stor sten i mitten. Vackert och väldoftande året om, men tjusigast när de blålila blommorna slår ut inom kort.

– Lavendel står för lugn och ro och nostalgi.