Kollektiv för skrivande

Bromölla Artikeln publicerades

Efter fem år med både tårar och skratt, många dikter, noveller, små berättelser och kåserier är det bevisat. Det finns utrymme för ett skrivarkollektiv i Bromölla.

– Ingen trodde på min idé när jag som nyinflyttade sa att jag ville starta ett skrivarkollektiv i Bromölla. Men vi har varit åtta stycken ända sedan vi började. Några har fallit bort eftersom kollektivet inte passade dem och nya har börjat. Vi kan vara tio stycken som mest, säger Eva Persson som startade gruppen i samarbete med Studiefrämjandet.

En kväll varje månad träffas gruppen, som består av sju kvinnor och en man, i bibliotekets studierum för att utbyta texter och få inspiration, råd, beröm och kritik. Till varje gång har deltagarna skrivit en text på ett förutbestämt tema. För tre år sedan pratade de om att sätta ihop en antologi tillsammans men ännu har det inte blivit något. Att bli publicerad är inte så viktigt för medlemmarna i kollektivet. I stället handlar det om att få uppmuntran och konstruktiv kritik så att de hela tiden kan bli bättre.

– Det är alltid lika spännande att lyssna på de andra. Det väcker minnen hos en själv som man sedan skriver om och som gör att vi kan utvecklas, säger Annelie Kolari som varit med nästan från starten.

Även Gun Gunnarsson har varit med sedan kollektivets början. Hon hade innan kollektivet bara erfarenhet av byråkratiska kontorstexter och referat och gick i första hand med för det sociala umgängets skull.

– Det blev bättre än jag kunnat tro. Jag trodde inte att jag kunde fantisera på detta sättet. Genom att träffas så här blir skrivandet mer regelbundet, säger hon som föredrar att skriva berättelser framför dikter.

Deltagarna i gruppen är alla i medelåldern medan de yngre skribenterna lyser med in frånvaro. Men Eva Persson är övertygad om att det även finns ett behov för ett forum för yngre.

– Jag har planer på att starta något för yngre längre fram. Många skriver i dag bloggar som skulle kunna vidareutvecklas, säger hon.