Fria ord

Var stolta över det Kristianstad vi har

Fria ord Artikeln publicerades

Tack till den "inflyttade" som i sitt inlägg "Bygg inte sönder Kristianstad" (31/8) så väl beskriver Kristianstads företräden.

Jag är också inflyttad, men ej nyinflyttad, men jag har också svårt att förstå den dåliga självkänsla som måste ligga i botten när stadens styrande anser sig tvingande att göra samma satsningar som alla andra, även när dessa misslyckats.Det började medden blaffiga loggan. Man kanske skall vara glad över att de inte tog bort Ikaros och satte dit den där. Man hade glömt den spanska rosen Socialdemokraterna försökte med, man hade glömt ersättningen för Sparbankseken som också måste tas tillbaka.

S och Sparbanken har accepterat misslyckandet, men Kristianstad stad fortsätter att satsa pengar på loggan. Aktuellt nu har varit en livsmedelsmässa där den inte finns med. Men företagen i trakten har aldrig visat sig intresserade av den. Tydligen var de inte tillfrågade innan denna satsning gjordes.

Sedan kommer arenan där de som redan har en, har mycket stora ekonomiska bekymmer, det finns en överetablering. Det som skulle bli ett test inför arenan, Lena Ph-konserten, visade att det inte finns en marknad för sådana evenemang i Kristianstad.

Detta påtalade Julius redan innan beslutet om arenan togs. Det som visades var de bekymmer som söderborna kommer att få leva med och i 30 år kommer detta att påverka vår budget.

Men man vill inte var med och strida för att få ett stopp i Kristianstad för Europakorridoren Däremot vill man nu ha en galleria med mycket glas och öppenhet, precis i samma stil som de som nu visar sig vara misslyckade i andra städer.

Kristianstad är en mycket fin handelsstad som drar till sig så många, och gör det naturligtvis för att den inte är som alla andra. Varför inte förstärka och bygga utifrån dess särart? Mycket gärna fler handelsytor, i centrum men i linje med stadens karaktär.

Men det finns glädjeämnen. Naturrum håller på att resa sig, det görs en ny film om Vattenriket, skolorna skall rustas upp och Kristianstad bokfestival, som söker sig fram på olika vägar, har visat vad en liten stad kan åstadkomma inom detta område. Länsstyrelsen har stoppat gångbroarna och vill behålla Kristianstads egenart.

Vi alla som tycker om staden och som ser alla kvaliteter vi har en möjlighet om ett år att då möta de politiker som i dag knappast deltar i debatten. Varje valår brukar dessa titta fram. Vi har då en möjlighet att kanske få svar på våra frågor om varför de inte tycker att Kristianstad är något att satsa på, utan måste likna alla andra och göra om andras misstag.

En stad, liksom allt annat måste förändras, utvecklas, men den får inte vulgariseras.