Satsning på slow food

Östra Göinge Artikeln publicerades

Skåne nordost behöver ett slow food convivium, anser Paul Seugling. Nu tar han initiativet till bildandet av en ny avdelning i det här hörnet av Skåne.

– Hur ska vi ha det med vår mat i framtiden? Vilken kvalitet ska barnens skolmat ha. Hur kan man uppmuntra det småskaliga och hur ska konsumenten komma närmare producentledet?

Vilka resurser finns i närområdet?

– Vi måste hitta olika kanaler att jobba utifrån, slår Paul Seugling som är en sann slow food-entusiast, fast.

Tillsammans med ett tiotal andra har han med restaurang Tranan i Sibbhult som centrum ordnat slow food-träffar. Nu vill de ta steget fullt ut och bilda en avdelning för slow food-rörelsen i nordöstra delen av Skåne. Fjärde oktober klockan 14 är det dags att ta ställning till om det ska bli en slow food-avdelning Göinge.

– Alla är välkomna att vara med, säger Seugling och tillägger:

– Det finns mycket att jobba med exempelvis när det gäller utbildningsfrågor och smakskola. Slowfoodrörelsen är en internationell ekogastronomisk, icke kommersiell konsumentrörelse. Den startade 1989 för att motverka snabbmat och det stressade levnadssättet. Nätverket vill förändra sättet att producera och konsumera mat.

Rörelsen vill bidra till fräscha smaker, färre matmil och bättre kunskap om mat.

Den vill också säkerställa överlevnaden av traditionella och hållbara produktionsmetoder, inhemska lantraser och biologisk mångfald.

I Skåne finns redan ett nätverk, Slow food Scania.

– Vi har ett jättebra samarbete med dem.

För att kunna bilda ett convivium i den här delen av Skåne måste en styrelse med fem ledamöter utses.


Fotnot:Vill du veta mer om slow food går in på www. slowfoodscania.com