Fria ord

Hur frivillig är flytten av äldre?

Fria ord Artikeln publicerades

Replik till Barbro Kärrstrands (FP) inlägg "Viktigt att vara lyhörd" (22/9).

Hur kan du säga att det är frivilligt och inte en påtvingad flytt när ni säger att om 6-12 månader kommer det att vara tomt. Men om ingen vill eller behöver flytta hur kan man då sätta tid på det? Man räknar med att några vill flytta, några kanske avlider under tidens gång och då blir det inte roligt för de som bor kvar – eftersom inga nya flyttar in – och då vill de också flytta. Låter detta frivilligt?

Hur blir livskvaliteten för de kunder som inte flyttar? Ska de sitta och vänta på att de själva och sina kamrater ska avlida så att resten kan flytta så att ni får igenom det ni vill? Kallar ni detta ett liv med värdighet och respekt?Vad händer om tolvmånader går och ingen har flyttat och ingen har avlidit? Jag arbetar på Charlottesborgshemmet i dag och att personalen inte vill ha förändringar är helt fel att säga. Vi är inte emot förändringar – om de hade varit positiva.

Våra kunder trivs och mår bra hos oss i dag. Vi har en bra arbetsplats med en engagerad personal och en chef som bryr sig om både oss och kunderna. Varför ändra på något som fungerar? Det är människor det handlar om, inte saker som man kan göra vad man vill med. Det är människor som har hjälpt til att bygga upp vårt land, ska de behandlas så här?

Du skriver i ditt inlägg att du blir besviken på personalen – för att vi påstår att de boende kommer att tvingas till flytt. Att vi i personalen borde känna till "besittningsskyddet", visst gör vi det. Men spelar det någon roll?

De flesta av oss har erfarenhet av att detta inte har haft någon betydelse, till exempel när Brohaga stängdes och alla tvingades att flytta mot sin vilja. Det är vad vi alla är rädda för att ska hända igen.