Plagg bytte ägare

Kristianstad Artikeln publicerades

Gamla kläder som sällan används blev som nya för någon annan. Många unga samlades för att byta kläder med varandra under devisen "Swap 'til you drop".

Roligt, miljövänligt och billigt, åtminstone var det inga pengar som bytte ägare. Det var tre motton för Moa Karlsson och Olivia Andersson som fick låna Plan3:s gallerilokaler vid Föreningsgatan för ett klädbytarparty i går.

– Det är en kul grej plus att vi tror att många är trötta på överkonsumtion, säger Olivia.

Det enda som bytte ägare den här eftermiddagen och kvällen var kläder. Folk kom med sina kassar och hittade i de flesta fall något annat att ta med sig hem.

För att göra det hela så trivsamt som möjligt hade Moa och Olivia hängt upp och skyltat kläderna i klädhängare och på väggarna, som vore det vilken butik som helst, och klädbytarna gick runt och vred och vände, tittade och begrundade, för att slutligen gå in i det tillfälligt iordningställda provrummet, som om de var i vilken klädbutik som helst. Många bidrog med mer än vad de tog.

– Jag har hittat ett skärp och ett par tajts och hade med mig en hel kasse, säger Johanna Troedsson från Åhus.

– Ett par byxor och en kofta. Jag tror jag hade med mig 15 grejer hit, säger Mona Ramadhan från Kristianstad.

Båda var överens om att det var en bra idé. Efter vändan bland kläderna fanns det kaffe, kaka och vänner att slå sig ner bland för att titta på projektionerna på väggen eller lyssna på musikerna från scenen. Moas och Olivias ambition var inte bara att slå ett slag mot överkonsumtion, utan också att slå ett slag för att umgås.

Swap 'til you drop är en internationell rörelse där folk över hela världen arrangerar liknande partyn. Moa och Olivia har redan provat på klädbytarparty i mindre skala för ett år sedan i ett studentrum.

– Då tänkte vi, varför inte göra det större? säger Moa.

För att nå ut med sitt budskap har de klistrat affischer och gått via facebook.