Stormen tog hommorna

Kristianstad Artikeln publicerades

Stormen i förra veckan har trasslat till det för ålfiskarna. Många har fått sina nät sönderblåsta och vet inte om de kan fiska nästa år.

Årets ålamörkersäsong närmar sig sitt slut, eftersom i år har ålfiskarna bara fått fiska i 90 dagar.

En del har redan hunnit avverka sina dagar, andra är i sluttampen.

Men det som skulle bli ett avslut på hösten och iordningställande av redskapen till nästa säsong kan bli något helt annat. För den storm som härjade som värst förra veckan har också gjort att många av ålbottengarnen gått sönder. Norr om Yngsjö havsbad har Hans Nilsson sin ålabod. Han har fiskat i 47 år, och varit med allt från de goda åren då de fångade lika mycket på en natt som de nu gör under ett helt år.

En och annan storm har han också ridit ut, och därför tycks han kolugn när han berättar som sina "hommor", som ålbottengarnen kallas.

– Jag vet ännu inte hur de har påverkats. Jag har inte kunnat komma ut sedan i fredags. Jag ska ut och kolla näten så fort det går.

Under tiden rullar våg på våg med vita gäss in mot stranden. I regnet, blåsten och den sexgradiga kylan är stranden långt ifrån lockande och sommargästerna är sedan länge borta.

Istället råder sådan kyla det bara kan bli längs med kusten när det kommer en vind som plockat upp mer fukt längs Östersjön. En vind som knappt några kläder kan stå emot. Mellan vågorna syns emellanåt hur de orangemålade bojarna guppar. De markerar hommorna – som kan vara fyllda med ål eller tång, eller helt sönderslitna.

– En sådan homma kostar ett par hundratusen. Jag vet fiskare här längs kusten som fått två-tre eller alla sina hommor förstörda nu i stormen, säger Hans Nilsson.

Inte nog med att näten är dyra. Det är ett hantverk att tillverka dem. Ett hantverk som håller på att dö ut.

– Det tar sådan tid att göra näten, flera månader. Även om någon kan göra det, är det inte säkert de hinner med.

Dessutom är det tal om färre fiskedagar nästa säsong. Det är inte slutgiltigt bestämt, men planer finns på att förkorta till 60 fiskedagar nästa höst.

– Blir det så kommer ingen satsa flera hundratusen på nya nät för att få i dem den korta perioden. Det kan inte löna sig, och ålfisket här kommer att dö ut.

Själv har han ett nät undanstoppat, som han kan använda nästa år.

– Jag brukar använda ett åt gången, spara ett till nästa säsong.