Kalaskok och cykelturer

Kultur Artikeln publicerades

Årsboken från Villands Härad har fångat några intressanta personligheter. Sune Johannesson fastnar bland annat för en ung cyklist och en kalaskokerska.

ººDet finns flera historier som fångar mig i 2009 års årsbok från Villands Härads Hembygdsförening. I flertalet fall kommer man några personer nära. Charmfullast är Nelly Perssons cykelminnen från 30-talet, då hon och kamraten Greta Sjölin plötsligt bestämde sig för att cykla från Rinkaby till Huskvarna tur och retur. Året var 1937, turen var 80 mil och efter tio dagar var de båda tillbaka.

Eftersom premiärturen gick så bra fortsatte de av bara farten. Nästa år till Stockholm, därefter till Mora. Fast här tog de delvis hjälp av en båt.

Artikeln därefter handlar om en kalaskokerska. Ja, det var exakt vad hon var, Astrid på Nyvång. Så här skriver Yvonne Palm Lundström: "Det var inte på utlandsresor som bönderna och många andra i Villands härad spenderade sin fritid och sina pengar på 1940- och 1950-talet. Nej, det var på gemenskapen i byn och på kalasen". Och för att klara av dessa populära och storslagna kalas behövdes experthjälp. Det var där Astrid Nilsson kom in, från planering till heldagsjobbet vid själva kalaset. Vilket slit, vilken fest och en underbar läsning.

Årsboken berättar bland annat också om traktens tegelbruk och om kristianstadsbon Björn-Karlssons märkliga liv, som förklarar hans smeknamn.