Skåne togs med storm

Kristianstad Artikeln publicerades

(Uppdaterad 23.55) Ovädret svepte som väntat in över Skåne på onsdagskvällen. Bilar och tåg körde in i träd och tusentals hushåll blev utan ström. Tågtrafiken drabbades också av flera störningar och ett flygplan tvingades landa i Kristianstad.

Som mest uppmättes vindbyar på över 40 meter per sekund på Öresundsbron, där trafiken stängdes av efter att en lastbil ställt sig på tvären.

På flera håll blåste träd ner över vägen och ställde till med trafikstörningar, däribland på E 22 norr om Hörby samt på riksväg 21 i höjd med Smedeboda. Inga personer uppgavs ha kommit till skada i samband med de olyckorna, som båda inträffade vid klockan 17.30.

Strax efter klockan 22 körde ännu en bil in i ett träd, den här gången på väg 19 i höjd med Karpalund. Inte heller här behövde någon person föras med ambulans till sjukhus, men trädet tog med sig elledningar i fallet.
Strax före klockan 17 på kvällen körde ett pågatåg in i ett omkullblåst träd vid Västra Torup. My Thulin fanns på tåget när det hände.

– Det är tydligen en massa glassplitter i förarhytten. Vi har inte fått lämna tåget, men vad jag förstått har ingen person skadats, sa hon till Kristianstadsbladet när tåget stått stilla i tre kvart.

Helena Torsson på Banverkets presstjänst bekräftade det.

– Det är inga personskador. På tåget har rutan i fronten spruckit, berättade hon.

Att passagerarna inte fick lämna tåget berodde på att elledningar rivits ner, men till slut kunde de evakueras till en buss. Trafiken på sträckan stod stilla till omkring klockan 22 på kvällen. Fram tills dess ersattes tågtrafiken med bussar.

Men från 22-tiden slussade SJ över sina resenärer från Hässleholm och söderut till bussar på grund av störningar orsakade av stormen, bland annat nedrivna elledningar.

Störningar orsakade också tågstopp mellan Kristianstad och Bromölla från klockan 22.20.

Ett flygplan som var på väg från Stockholm till Sturup tvingades under onsdagskvällen också att landa på Kristianstad Airport.

Blåsten gjorde att planet inte kunde landa på Sturup.

En av passagerarna säger till Sydsvenskan att färden var väldigt turbulent.

Även i Kristianstad blåste det så mycket att det blev en skakig landning. Flera av passagarna kräktes, men ingen skadades i övrigt. Stormen påverkade också elförsörjningen. Totalt i Skåne var flera tusen hushåll utan ström under onsdagskvällen.

Vid midnatt var fortfarande var 691 hushåll i Hässleholms kommun utan ström, 335 i Kristianstads kommun, 28 i Östra Göinge och 120 i Osby, enligt Eons hemsida. .

När det gäller teletrafiken rapporterades inga stora störningar i nordöstra Skåne.

Vid 21-tiden rapporterade Vägverket om en vindstyrka på 9,8 sekundmeter i Kristianstad, men vinden skulle därefter sakta börja avta och enligt SMHI skulle lågtrycket dra vidare österut under natten. Prognosen för torsdagen talar om ett nytt regnväder över södra Sverige, men det ska inte bli lika blåsigt. Under fredagen utlovas tillfälligt soligt väder på många håll i Götaland, men ett nytt nederbördsområde kan komma in över södra delen av landet i helgen.