Fria ord

Vi betackar oss för maktfullkomliga aspirationer

Fria ord Artikeln publicerades

Gunilla Asklöf (M) skriver i sitt inlägg (16/11) hur fel det är att enskilda ledamöter i kommunfullmäktige har åsikter som avviker från partilinjen. Hon menar vidare att det skulle vara ett hot mot förtroendet för demokratin.

Snarare skulle jag vilja säga att det är ett hot mot demokratin om alla alltid skulle nicka som dumma fån och rösta som de blivit tillsagda.

Med Asklöfs försök till logik skulle vi i så fall inte behöva ha kommunfullmäktige med ett stort antal ledamöter, det hade räckt med en representant för varje parti eller alliansgrupp som i sin tur företrädde x-antal röster. Det hade blivit enormt mycket billigare.Jag betvivlar att Gunilla Asklöf är särskilt bevandrad i statsvetenskap, politiska processer utomlands eller ens i Sverige med tanke på att hon skriver ett sådant här inlägg.

En stor anledning till varför man har ett flertal ledamöter är just för att inte alla är överens i allt, och att man ska fostra en givande diskussion för att sedan landa i ett väl genomarbetat beslut.

Varje enskild ledamot är enligt grundlagen berättigad till att rösta så som han bäst finner lämpligt, för kommunens bästa. Att de sedan inte röstar som gruppledaren vill är totalt irrelevant.

I exempelvis Europaparlamentet, som Moderaterna i Kristianstad arbetat för att skicka moderater till, finns det en lång och utarbetad tradition av samarbete över blockgränserna med enskilda ledamöter.

Med Asklöfs retorik innebär detta att endast och bara det styrande partiet/koalitionen ska ha möjlighet att påverka och förändra, och då kan vi lika gärna plocka bort de som sitter i opposition. Det är detta som bland annat gör att nästan inga motioner i riksdagen går igenom, för det är bara de styrandes åsikt som ska räknas.

I Hässleholm, Östra Göinge och Osby, där Moderata ungdomsförbundet i Göinge verkar, arbetas det inte på detta viset, utan där bedöms människor efter sina kvaliteter och inte efter hur de står i en viss fråga.

Gunilla Asklöf har absolut inget stöd från MUF Göinge, där vi i stället uppmuntrar till diskussion, åsiktsfrihet och öppenhet för att på så sätt få fram de bästa åsikterna.

Vi betackar oss för dessa maktfullkomliga aspirationer som här visas prov på, och uppmanar medlemmar i Moderaterna att rösta på den kandidat som bäst överensstämmer med deras syn på hur en politisk företrädare bör vara.