Wendel vill stärka V

Östra Göinge Artikeln publicerades

Turbulensen i det splittrade vänsterpartiet i Hässleholm vill Joakim Wendel lägga bakom sig. I stället vill han fokusera på att stärka partiet i sin nya hemkommun, där han hittat lugnet.

Som nybliven Brobybo njuter han av att kunna sova hela nätter utan att bli störd av utryckningsfordon och skrikiga tågbromsar. Att renovera 60-talsvillan och påta i trädgården är intressen som han nu gärna odlar. Att ge sig in i politiken kunde han inte låta bli, nu hoppas han att vänsterpartiet ska kunna bli lika starkt som i valen 1998 och 2002 då vänstern fick fyra respektive tre platser i kommunfullmäktige. Den senaste mandatperioden har Mats Andersson varit ensam vänsterpartist i fullmäktige och sedan han drabbades av sjukdom har stolen stått tom.

Vems stolar som Joakim Wendel och hans partikamrater ska stjäla i valet nästa år lämnar han till väljarna att bestämma.

– Men jag hoppas att Sverigedemokraterna inte ska finnas, säger han.

Vad tycker du om deras framgångar?

– Det är inte så lustigt. När den här regeringen, och även den förra, enbart gynnar de rika – trots att det finns gott om pengar i kassan. Splittringen inom partiet i Hässleholm ledde till att flera Vänsterpartister gick över till Socialistiska partiet. De menade att Vänstern suttit i knät på Socialdemokraterna.

– Jag tycker att man kan kräva mer av ett samarbete, säger Joakim Wendel.

Samtidigt är han beroende av de andra partierna.

– Ett samarbete måste till om ett så litet parti som Vänsterpartiet ska ha någon chans, säger han och fortsätter efter en stund;

– Men om vi ska växa kanske vi inte ska samarbeta.

Om Joakim Wendel får en plats i fullmäktige kommer han att arbeta i samma anda som Mats Andersson gjort.

– Han stred mot överheten och det kommer jag att fortsätta med.

Wendel utesluter inte ett samarbete med alliansen i enstaka frågor.

– Om det kommer upp en fråga från borgarna som är bra för medborgarna så kommer jag att nappa på den.

Tillsammans med sin sambo bättrar Joakim Wendel på befolkningsstatistiken i kommunen. För att locka hit fler och för att få ungdomarna att stanna kvar tror han att en arena måste till.

– Jag jobbar mycket för att få till fler fritidsaktiviteter. Vänstern ska jobba för ett aktivitetshus, med bad, bowling och allt. Går det i Hörby så går det här. Finns det inget för ungdomarna flyttar de härifrån.

Naturen tror han också ska kunna locka nya invånare till Östra Göinge.

– Ja, absolut. Jag kan inte förstå att folk väljer Kristianstad eller Hässleholm om man nu söker lugnet. Vad gäller politiken på riksplan tycker han även där att Vänstern ska ställa högre krav i eventuella samarbeten. Han är missnöjd med hur Socialdemokraterna behandlat hans parti.

– Vi måste jobba för sextimmarsdagar med bibehållen lön, och inte lägga oss där. S lovade oss en utredning men det är det enda vi fått. Man tillsatte en utredning och sen blev det inte mer av det. Och vi vill inte göra som Miljöpartiet, höja alla avgifter, till exempel bensinskatten. Höjer man den blir det dyrare för folk att ta sig till jobbet eller åka iväg och söka jobb – det leder till ökad arbetslöshet.

I kväll, torsdag, kommer representanter från V-distriktet i Malmö på besök. Det blir ett öppet möte som börjar 18.30 i ABF:s lokaler.