Konstnär fraktade gråsten från Holland till Wanås

Östra Göinge Artikeln publicerades

En gråsten som förts med isen till Holland återvände i går till sin ursprungsmiljö. För mexikanske Jorge Satorre var det ett sätt att kompensera för all den sten som nu fraktas till hamnen i Rotterdam.

Jorge Satorre spenderade tio dagar med att köra runt i Holland och leta efter en lämplig sten. Till slut hittade han en i en liten by i norra Holland. Han köpte den för den symboliska summan 200 euro och beslutade sig för att lämna tillbaka den till sitt hemland – Sverige.

– Jag lät en geolog analysera stenen. Jag hade hoppats att det skulle vara möjligt att få fram den exakta platsen som den legat på innan förra istiden förde den till Holland, säger Satorre på plats i Wanåsparken.

Men det visade sig vara en vanlig gråsten och konstnären fick nöja sig med att södra Sverige skulle mycket möjligt kunna vara den plats där stenen hörde hemma. Idén att återföra stenen väcktes när Jorge Satorre blev inbjuden till ett projekt som skulle sammanföra konsten med utbyggnaden av Rotterdams hamn. Arbetet påbörjades i fjol och mycket av stenen som kommer att användas i hamnen kommer från Skandinavien. Jorge Satorre ville kompensera Skandinaviens förlust av sten och i går ankom alltså den cirka 3,5 ton tunga gråstenen till Wanås.

– Jag försöker säga att det är omöjligt att kompensera, när man försöker det skapas bara en ny kedja, det blir ett evighetsprojekt. I Holland är sten ett mer ovanligt och värdefullt inslag i naturen än i Sverige. Satorre ser en viss absurditet och ironi i att återföra gråstenen till ett land där folk emigrerat på grund av de stenrika markerna som gjort det svårt att odla.

– Det finns en absurditet i allt jag gör, säger den mexikanske konstnären.

Satorre håller projektet på en anonym nivå. I Holland har hans stenflytt inte skapat någon uppmärksamhet.

– Nej, jag köpte bara stenen av markägaren. Ingen kommer att lägga märke till att den är borta. Det kommer knappt att finnas någon dokumentation kring projektet. Jag har gjort en teckning av stenen när den fortfarande var kvar i Holland och jag kommer att göra en till när den är på plats i parken.

Curator Elna Svenle guidade konstnären genom parken för att visa honom lämpliga platser att placera stenen på. Lastbilen som transporterade objektet anlände inte förrän efter mörkrets intrång så Jorge Satorre fick betänketid till i dag då stenen får en permanent plats i parken.