Regler för torg ses över

Kristianstad Artikeln publicerades

Kommunalrådet Bengt Gustafson (M) anser att torghandelsstadgan bör ses över för att ge torghandlarna drägliga arbetsförhållanden. Även tekniska nämndens ordförande Sten Hermansson (FP) öppnar för en förändring.

– Vi kan inte ha det så här, att det varje vinter blir bråk och artiklar i tidningen om detta. Vi måste hitta en lösning som alla kan leva med, säger Sten Hermansson till Kristianstadsbladet.

Trots att det är politikerna som har fattat beslutet om reglerna i torghandelsstadgan, så är det ofta tjänstemannen Lars Nyström som får kritik för vad många anser vara alltför rigida regler. I insändare, inlägg på kristianstadsbladet.se med mera tar många Kristianstadsbor ställning för handlarna och mot regeln om att endast två sidor av deras marknadsstånd får täckas även under de kallaste dagarna.

Men politikerna verkar ta till sig av synpunkterna. Kommunens högsta politiske företrädare, Bengt Gustafson, förstår att kommunen kan upplevas som lite fyrkantig och öppnar upp för en förändring.

– Det får inte se ut som ett militärt tältläger på Lilla Torg. Samtidigt måste torghandlarna ha drägliga arbetsförhållanden. Eventuellt kan man ha mindre tält, där man inte har alla varor på plats. Men exakt hur det ska se ut vet jag inte. Det är inte mitt kompetensområde. Under senare tid har konflikten hårdnat. Fler av handlarna har varnats av kommunen för att ta "tältat in" sig, och riskerar i förlängningen att sägas upp från sina platser. Kristianstadsbladet besöker Lilla Torg tillsammans med Bengt Gustafson för att se hur han reagerar på situationen där.

Av de marknadsstånd som fanns på torget under den milda tisdagen var det bara ett som hade tre sidor täckta. Men Bengt Gustafson reagerade inte på det.

– De mindre tälten stör mig inte.

Inte ens om de är täckta på tre sidor?

– Nej. Någonstans kan jag förstå att torghandlarna måste skydda sina varor och sig själva. Det finns en logik i det, svarar Gustafson. Ett torg ska vara öppet och luftigt, men det finns undantag. Det är mina personliga och spontana kommentarer.

Det större tältet, mot Brödboden, betecknar Bengt Gustafson dock som "ett gränsfall". Det hade å andra sidan endast två av sidorna täckta.

Några initiativ till att förändra torghandelsstadgan avser Bengt Gustafson inte ta. Det behövs inte, säger han, i och med att ett medborgarförslag om just detta lämnades in i veckan. Då blir det en översyn per automatik.

– Jag tror inte heller att det blir några åtgärder mot torghandlarna. Men det avgör tekniska nämnden.

Exakt hur tekniska nämnden kommer att agera är för tidigt att säga. Men ordförande Sten Hermansson säger att han ska rekommendera nämnden att kalla in torghandlarna för en diskussion om reglerna och efterlevnaden av dem.

– Det görs i så fall i samband med att vi behandlar medborgarförslaget, säger han.