En väg in i samhället

Kristianstad

Östermalmskyrkan har startat ett integrationsprojekt för att hjälpa nyanlända att komma in i det svenska samhället. Wegatha och Sirak från Eritrea är två av dem som fått ett socialt sammanhang genom kyrkan.

Artikeln publicerades 18 januari 2010.Sirak gick i åttan när han uppmanades av rektorn på skolan att lämna sin kristna tro och hämtades till militärtjänst i Eritrea, trots att han inte ännu fyllt 18 år. Som 15-åring lyckades han och två yngre syskon lämna landet och flytta till Sverige, där deras mamma redan bodde. I dag är han aktiv som ungdomsledare i Östermalmskyrkan och går på gymnasiet.

– Min dröm är att bli ingenjör och idrottstränare, säger han.

Wegatha kom från Eritrea till Sverige för två år sedan med sin sexårige son, som har en ögonskada. De andra fyra barnen, från fyra till 15 år gamla, lämnade hon hos sin mamma. Hennes man satt då i fängelse för att han läst Bibeln på sin arbetsplats inom militären.

I två år har Wegatha kämpat för att hennes man och de fyra barnen ska få uppehållstillstånd i Sverige. För fem månader sedan lyckades de fly till Sudan och i kväll ska de sätta sig på planet till Sverige.

– Vad tänker du säga till dem när de kommer hit? säger Mats Svanström när han intervjuar Wegatha inför ett 20-tal åhörare på Östermalmskyrkan på måndagskvällen, där kyrkan, Ekumeniska rådet och FN-föreningen ordnar föredrag på Martin Luther Kingdagen.

Wegatha bara ler brett. Mats Svanström leder det integrationsprojekt som Östermalmskyrkan startat tillsammans med Föreningen Furuboda och socialförvaltningen. Han intervjuar ett 20-tal invandrare, eller nysvenskar som han väljer att kalla dem, för att ta reda på vilka behov de har. Deras svar ska sedan leda till olika aktiviteter för att hjälpa fler att integreras i samhället.

Församlingen har medlemmar från 20 nationaliteter. En stor grupp kommer från Eritrea.

– Det viktigaste är att församlingen ger dem ett socialt sammanhang som kan stötta. Kyrkan är den enda svenska kontakten de har. Kommer man människor nära inpå livet blir det lättare att hjälpa dem, säger Mats Svanström.

Många gånger har de ingen att prata svenska med och har inte besökt ett svenskt hem även om de varit i Sverige i flera år, berättar han. Därför tar det också lång tid att lära sig svenska och få kontakter som i förlängningen kan ge praktikplats och jobb.

Sirak berättar i intervjun att det svåraste med att komma till Sverige var att han inte kunde svenska och han undrade varför han kommit hit i början, men genom idrotten kom han in i samhället. Wegatha ska snart börja jobba på en etiopisk restaurang.

Enligt Mats Svanström har flera invandrare fått kontakter genom Östermalmskyrkan som lett till praktikplatser och jobb.

– De är underbart att få följa med och se hur mycket Sverige betyder. Vi har en oas. Vi har något att erbjuda, säger han.