Ryanair kritiserar styrelsen

Kristianstad Artikeln publicerades

Ryanair beskyller nu Kristianstad Airport för att ha misslyckats i förhandlingarna om att starta nya linjer till Malaga och Alicante. Flygbolaget tillbakavisar kritiken om att budet skulle bryta mot EU:s konkurrensregler.

På onsdagen kontaktade Kristianstadsbladet Erik Elmsäter, som är försäljnings- och marknadsansvarig på Ryanair, för kommentarer kring det uteblivna avtalet mellan flygbolaget och Kristianstad Airport. Han hänvisade till Ryanairs kommunikationschef Stephen McNamara och lovade att förmedla kontakten.

Efter flera påstötningar från Kristianstadsbladet framförde Stephen McNamara sina kommenterar via e-post. Han kritiserar flygplatsens agerande i samband med förhandlingarna. Han delar inte heller uppfattningen att Ryanairs förhandlingsbud bryter mot EU:s konkurrensregler.

– Ryanair är besviket på att förehandlingarnas konfidentiella karaktär har förbisetts i flygplatsstyrelsens försök att hitta en syndabock till sitt misslyckande att leverera passagerartillväxt och låga avgifter till Kristianstadsregionen. Ryanairs avtal med flygplatser sker alltid på grundval av villkor tillgängliga för flyglinjer som innebär ett ökat antal passagerare. EU:s konkurrensregler äventyras aldrig i sådana förhandlingar, säger Stephen McNamara.

Diskussionerna om nya utrikeslinjer gällde avgångar till spanska Malaga och Alicante i sommar. Ett första steg i samarbetet skulle innebära fyra avgångar varje vecka under 18 veckor. Beräknat maxantal passagerare under den tiden skulle bli 13 600.

Enligt förhandlingarna skulle Ryanair betala 135 kronor per passagerare i flygplatsavgift. Bolaget krävde att få ett marknadsföringsbidrag från flygplatsen på 895 000 kronor.