Studerande tog examen

Kristianstad Artikeln publicerades

Fredagen var examensdag för flera högskolestuderande. Först ut var socionomerna, sedan kom sjuksköterskorna och sist civilekonomerna.

Tre som numera kan titulera sig civilekonomer, efter tre och ett halvt års högskolestudier är Jennifer Predal, Anna Tuvesson och Frida Cederholm.

Strax innan klockan fyra på fredagen samlades de utanför Trefaldighetskyrkan, där vänner och familj slutit upp för att fira dem.

– Det känns lite vemodigt, för nu ska man lämna dem man pluggat med. Vi kommer från många olika ställen, säger Jennifer Predal, själv från Malmö.

Ett halvår till kommer dock hon och Frida Cederholm att följas åt, för båda har valt att under en termin till studera handelsrätt på högskolan. Anna Tuvesson har däremot fått jobb på en bank i Helsingborg.

– Det känns jättebra och spännande att göra något annat nu, säger hon.

Alla tre vittnar om att studietiden varit tuff.

– Men samtidigt har den varit kul, säger Frida Cederholm.

– Ja, man har nog aldrig så roligt som när man studerar. Nej, usch, det lät nästan tragiskt, säger Jennifer Predal och skrattar.

Efter examenshögtiden i Trefaldighetskyrkan ska de och några tjejer till fira med att gå ut och äta i Kristianstad.

Inne i kyrkan har tre andra tjejer bänkat sig. Det är Linda Haagen, Lisa Holm och Adriana Sava. Även de ska studera en termin till för att få magisterexamen. Men denna dag passar de på att bara njuta.

– Det känns jätteskönt. Det här är en milstolpe, säger Lisa Holm.

Innanför ingången till kyrkan står Pelle Frick, programansvarig för ekonomerna, och delar ut program för examenshögtiden. Vid sin sida har han studievägledaren Anna-Karin Sjödahl.

– Det här är en rätt så högtidlig avslutning på studietiden, just att man kan bjuda in familj och vänner, säger Pelle Frick och syftar på den några år gamla traditionen att hålla till i den rymliga Trefaldighetskyrkan.

Så här på examensdagen har han bara gott att säga om sina studenter.

– De har blivit jätteduktiga. Det är en väldig skillnad när man träffar dem första terminen och när de sedan kommer till uppsatserna. Det är en fantastisk utveckling som sker, berättar han.

Och Anna-Karin Sjödahl håller med.

– Det sker både en personlig och en akademisk mognad. Det händer väldigt mycket på de här åren, säger hon.

Examenshögtiden inleds sedan med en klockringning och välkomstord av studentprästen Arne Tegnér. Efter tal och prisutdelning till de bästa studenterna är det också han som får avsluta högtiden med några väl valda ord.