Veden går åt i vinterkylan

Bromölla Artikeln publicerades

Den kalla vintern har gjort att Näsums ved och entreprenads lager på spillvirke från sågverket i Näsum tömts snabbare än vanligt. För att förse sina kunder med bränsle importerar de nu trä från Baltikum. Inför nästa säsong går företaget därför in en ny fas och torkar sin egen ved.

För många har den hårda vinterkylan ställt till det både i jobbet och privat. Men för Jimmy Orrgren och Örjan Hamrin som driver Näsums ved och entreprenad har det gjort att ovanligt många kunder strömmat till för att få bränsle till sina kaminer, kakelugnar och vedpannor.

– Vi kommer nu att importera ved för att inte tappa några kunder, säger Jimmy Orrgren.

När företaget startade 2006 skrev de ett kontrakt med Danish Harwood i Näsum om att få köpa deras torra spillvirke i form av kasserade trästavar i ek, bok och ask. Att även tillgången på spillmaterialet, som är kompakt, torrt och har bra brännvärde, har minskat gör nu också att kylan inte är den enda orsaken till att företaget fått börja med import.

För att stå rustade inför nästa vinter och samtidigt kunna leverera torr ved året runt gör företaget en nysatsning och bygger en egen virkestork för ved som de själva klyver och säljer vidare vid sidan om spillmaterialet.

– Vi kommer att provköra torken i höst. Med en egen tork behöver vi inte ligga på stora lager. Dessutom kan vi bättre kontrollera kvaliteten än på det vi importerar så att veden håller en fukthalt på 15-20 procent, säger Jimmy Orrgren.

Förhoppningsvis ska virkestorken få företaget att expandera ytterligare. I dag är 70 procent av kunderna privatpersoner från södra Sverige. Men med den nya torken, där i första hand björk ska torkas, har de även planer på exportera ved förpackat i säckar till Tyskland, Island och Danmark.

– Förhoppningen är att vi ska kunna öka försäljningen ytterligare men allt beror på tillgången på råvaror, säger Jimmy Orrgren.

Det var hans far som vid sidan om sitt vanliga arbete startade vedföretaget från början. Jimmy Orrgren hjälpte till i flera år innan han sedan tog över helt och satsade på allvar med Örjan Hamrin 2006. Till nästa säsong kommer han att driva det helt i egen regi.

I dag är ved företagets huvudsakliga produkt och det som Jimmy Orrgren tror är dess framtid även om briketter och pellets också finns i deras sortiment.

– 70 till 80 procent av våra kunder använder kaminer och så länge människor använder dem kommer ved att behövas, säger han.