Kristianstadsdagarna blev film

Kristianstad Artikeln publicerades

Filmen "City Festival" från Kristianstadsdagarna visades på torsdagen för mediaelever på C4-skolan. På plats fanns filmens regissör Ali Alobaidy, tidigare filmlärare vid Bagdads universitet.

Filmvisningen ingår i en kurs om att betygsätta filmer. Filmen som visas är en sammanställd dokumentär om Kristianstadsdagarna 2009. Att Ali Alobaidy valde att dokumentera just Kristianstadsdagarna är egentligen en ren slump. Förvisso är han bosatt i staden sedan fyra år tillbaka men det är inte den huvudsakliga anledningen.

– Kristianstadsdagarna är en speciell festival. Folk träffar varandra, umgås, har kul. Tempot är högt men samtidigt är festivalen hyfsat städad. Det är inte som Malmöfestivalen där det är mer bråk, förklarar han.

"City Festival" är en sammanställning av tio timar film. Slutresultatet är 71 minuter långt och skildrar det bästa ur festivalen som, enligt Ali Alobaidy, är Kristianstads årliga höjdpunkt.

– Den visar festivalen från början till slut. Alla aktiviteter är dokumenterade. Jag tycker om staden och ville göra något som folk kan minnas, berättar han.
David Raudszus läser andra året på mediaprogrammet, inriktning rörlig bild. Han är en av de som ska betygsätta filmen efter bland annat klippning och målgrupp.

– Det ska bli intressant att se en svensk film om en svensk händelse som inte är filmad och regisserad av en svensk, säger han.

Att just Ali Alobaidys film ingår i mediaelevernas undervisning beror på en personlig koppling mellan Ali Alobaidy och läraren i rörlig bild, Christer Olofsson. 2007 hade Ali Alobaidy praktik på skolan och sedan dess har de båda haft kontakt med varandra.

– Jag har tittat in på Alis hemsida då och då och tänkte att filmen var perfekt i utbildningssyfte. Det är bättre att de får se en film där regissören är närvarande, och där handlingen kretsar kring det lokala, än att se något som exempelvis Utbildningsradion gjort. På så vis känns det mer levande, förklarar han.