Rätt låt vann

Nöje Artikeln publicerades

Veckans stora samtalsämne i schlagermediacirkusen har varit talangtävlingen "Idol":s inverkan på Melodifestivalen. Gamla schlagerbroilers har fått se sig åtsidoröstade av flickfavoriter hyfsat färska från "Idol"-fabriken.

Schlagergiganten Kikki Danielssontog i veckan skeden ur mun och höll med om att "Idol"-publiken har kidnappat Melodifestivalen.

Samtidigt konstaterar den svenska schlagerns urmoder (nio Melodifestivaler, två Eurovisions) att hon hoppas på Darin(Idol 2004) i kvällens tredje delfinal!Vad man glömmer i detta rafflande kidnappningsdrama är kanske det lilla men inte oväsentliga faktumet att rätt låt vann. Olaoch Salem Al Fakirstod för den första deltävlingens säkraste nummer. Erik Saadeoch Andreas Johnsonföljde upp. Musikaliskt eller scenmässigt så nådde de ut på ett sätt som bara kan få Nanne Grönvallatt bli grön av avund.

Och endast en av de fyra klara finalisterna har varit med i "Idol" ...

Jag har sagt och vidhåller att Peter Jöbackvinner hela konkarongen. Han kommer få alla de som hittills inte röstat att lyfta på luren, liksom svärmödrarnas, gayrörelsens och 30+mammornas röster. Men det som sett ut som en lavinseger i detta snötäckta schlagerland känns numera som Anja Pärsons knappa elvahundradelars marginaler till vinst över sanslöst scenägande Erik Saade och Darins powerballad.Men nu går vi händelsernai förväg. Först måste vi avverka kvällens baluns i Göteborg. Får man tro Kikki och resten av Mediesverige är Darin klar för final. Trots en hyfsat lam kärleksballad från killen som knappast gjort sig känd som pompöst smäktande smörsångare.

Dessutom sjunger han live. Utan skyddsnätet från inspelningsstudions autotuner är artistens röst labil, trots hjälpmedlet med inspelad bakgrundssång. Dags att överbevisa?

Hårdrockande Crucified Barbaraär också inne på balladspåret Pain of Salvationsopade upp i första deltävlingen, tjejerna kan mycket väl segla upp som en pudelfavorit i ett startfält som annars mest tycks höra hemma på nästa "Absolute Kidz":

Tjejkvartetten Timoteijär årets Calaisamed fiolioliolej, basfiol och flöjt. Vad Elin Lantostalang bestått i har jag aldrig förstått – i kväll med blåa gubbar med självlysande ögon och superfläkt som leksaker. Getty Domeinär en kul kille som sjunger på ett roligt språk (lingala), Erik Linderhar slagit igenom i samma tävling som Zillah & Totteoch discorökarna Alcazartar det definitiva steget från St Tropez heta klubbgolv till Tomelilla sommarland.

Min personliga favorit? I schlagersammanhang helt okände Johannes Bah Kuhnke, skicklig skådespelare och tidigare rocksångare i Malmöbandet Haag (genre: "agentrock'n'roll"). En mycket sympatisk och trevlig människa som jag dessutom har tältat med under en midsommar i Åhus. På måndag kommer jag att skriva att Johannes var bäst. Oavsett vad.