Opinion

Praktpudel av biskopen

Opinion Artikeln publicerades

ººÄrkebiskop Anders Wejryd imponerar. När det började storma kring hans kungligt dumma uttalande i Kyrkans tidning om Syriens diktator Bashar al-Assad som "imponerande" tog han i P1-Morgon i går tillbaka och erkände hur dumt det var. Det var det.

Syrien är en av världens hårdaste diktaturer, en socialistisk polisstat. Landet är genomkorrupt. Det saknas politiska fri- och rättigheter, precis som pressfrihet. 2007 "omvaldes" Bashar al-Assad med 97,6 procent av rösterna. 170 av parlamentets 250 platser är reserverade för det styrande partiet. Oppositionella fängslas. Och så vidare.

Ärkebiskopen är förmodligen upplyst, även om världsliga ting. Han bör veta. Han träffade oppositionella kristna när han var i Syrien. Ändå uttalar han sig lika lättvindigt som en som har fått sin position i arv. Det är märkligt. Hur kan det vara så?

Varifrån kommer viljan att släta över och vara till lags? Kyrkan kan spela en viktig roll i kampen för demokrati och värnandet av mänskliga rättigheter. Bör göra det.

Wejryd har agerat föredömligt när han har beklagat sin dumhet och tagit tillbaka uttalandet om al-Assad. Men man kan önska att den demokratiska reflexen hade suttit så djupt att han inte hade behövt göra det.