Tomelilla har startat matkrig

Kristianstad Artikeln publicerades

Kristianstad? Eller Tomelilla? En strid råder nu mellan de tidigare så såta grannkommunerna. Om vem som ska bli Sveriges mathuvudstad. Matkriget har börjat.

Spirit of food har i flera år varit Kristianstads slogan. Men knappt har några av vägskyltarna med symbolen tagits ner från kommungränserna innan grannkommunen Tomelilla gick till attack.

– Vi tog oss friheten att utnämna Tomelilla till Sveriges mathuvudstad i Eskil Erlandssons vision, förklarar pr-killen Lars Ottoson den kampanj de nu ligger bakom.

Eskil är jordbruksministern, som har en vision om att lyfta fram Sverige som matland. Efter Tomelillas utspel har givetvis flera kommuner hört av sig till Jordbruksverket och påpekat att de minsann också är mathuvudstäder.

– Vi trodde först vi skulle få banning. Men jordbruksministern kom hit förra veckan och besökte oss. Han vågade inte utnämna oss, utan pratade om att det kan bli en tävling där man utser kommunen, säger Lars Ottoson.

Som själv hävdar att det inte handlar om vad man har just nu, utan vart man är på väg och vad man gör om fem år som är det viktiga.

Men varför ska just Tomelilla vara mathuvudstad?
– Vi har läget. Mitt i Sveriges skafferi, mitt i en välbesökt region. Sedan har vi över 500 små livsmedelsföretag som jobbar med närodlad eller närproducerad mat av hög kvalitet. Sedan har vi alla kommuner runt omkring som också jobbar med livsmedel.

Har ni några större livsmedelsföretag?
– Några stycken. Men det som är grunden är kvalitet och matglädje. Det återfinns ofta i det närodlade.

Vad tycker han då om Kristianstad och Spirit of food?
– Kristianstad är mer livsmedelsindustriellt centrum. Tomelilla vill mer stå för det småskaliga och kvalitetstänkandet. Men jag tycker att det finns plats för båda.

Kristianstad har snabbt antagit utmaningen:

– Vi tycker att mathuvudstaden finns i Kristianstad. Vi är den livsmedelstätaste kommunen och det har vi belägg för, i en undersökning från 2003, säger Clas Sandén på Spirit of food/Kristianstad kommun.

– Då fanns här 1 600 livsmedelsföretag eller företag med anknytning till livsmedel. Vi har en del stora företag, men de flesta av dessa är småskaliga, så där ligger vi bättre till än Tomelilla.

Men vet Eskil om detta?
– Han var med på landsbygdsdagarna, då vi uppvaktade honom och talade om just detta, så det bör han känna till.

Men det finns flera städer som säger att just de är matcentrum. Vilka har rätt?

– Det gäller nog att påvisa vilken typ av verksamhet du har. Alla städer har sina specialiteter. Därför kan det bli intressant med tävlingen. Vi kommer att vara med och slåss om det!

Vem som vinner? Det beror givetvis på vilken kommun man frågar.