Orgeltrend i svenska jazzen

Nöje Artikeln publicerades

Plötsligt dyker tre finfina nya svenska orgeljazzplattor upp samtidigt! De spretar trevligt åt olika håll och ger väl en rätt god bild av svensk jazz i ett nötskal: traditionalism och pionjäranda, chops och visioner, pietet och prillighet.

Orgeljazzens rötter löper från Fats Walleroch Wild Bill Davis, och ingen ger sig rimligen in i leken utan att aktivt förhålla sig till storheter som Jimmy Smithoch Jack McDuff: pedal-walking, elgitarr, trummor, gärna en sax därtill; och ofta en stilmix av bebop och "souljazz" – blues, rhythm'n'blues och gospel.


Sådana drinkar kandoseras olika. Skånebaserade Organic Vibes, som nu debuterar med albumet "Glue", har klassisk sättning, påfallande välskriven egen repertoar och trevligt fokus på svängiga grooves, som i tuffa "Joos" och roliga titelspåret av altsaxofonisten Tomas Trulsson. Ansvaret för det goda svänget vilar inte minst på trummisen Anders Vestergård, vars låtbidrag "Monkish" gör skäl för namnet. Organisten Joacim Erikssonbreddar uttrycket med folkvisehymnen "The tuner".

Komplexare harmonik präglar det oförfalskade beboppandet på uppsvenska trion Trinitys Paris Eyes(också en debut), där Andreas Hellkvistgår loss på sin Hammond med suverän teknik och explosiv påhittighet. Med Karl Olanderssonpå kvicksilvertrumpet fyrar trion bland annat av en bländande version av den amerikanske orgeltungviktaren Joey DeFrancescos "Cherokee"-parafras "Reboppin'" och en mäktigt stämningsfull "Old folks".


Det tredje albumetframstår i sällskapet lite som sagans Dummerjöns: ingenting stämmer, men allt är så rätt. Orgel-trum-groove, om än udda, finner vi även på trion Lekverkshemma-hos-inspelade platta "Everyday". Navet är Putte Johandersbasgångar, ofta envist fåtoniga. Kring dem pillar Adam Forkelidpå det mesta i klaviaturväg, och Jon Fältutforskar allt som går att slå på och skramla med, och lite till, i diskhon såväl som på soffbordet. Tramporgeln kommer till heders i de envetna riffen i "Nordkoster".

Det är kul, svängigt, fantasieggande och emellanåt alldeles förtjusande prilligt.