Skivrecensioner

Ulf Lundell: En öppen vinter

Skivrecensioner Artikeln publicerades

"En öppen vinter" är en separationsskiva, men också en försoningsskiva, eller försök till en sådan från en 60-årig "ärrad veteran".

Den följer med den nya diktsamlingen med samma titel, och presenteras som ett soundtrack, instucket i omslaget. Lyrik alltså.

Ulf Lundell sjunger ensam med akustisk gitarr och munspel. Det är musikaliskt lågmält och avskalat, ibland på gränsen till det pratiga, ibland med fina melodier. Men i sina låttexter återkommer Lundell till ett sprucket förhållande med schablonmässiga och trötta konstateranden som "ingen man går säker här, och ingen kvinna vet något om hur en man älskar en kvinna".

Naturbilderna fungerar bättre. Två av skivans spår är recitationer till ensamt pianokomp. I "September" iakttar han kastanjer och fåglar och är på ett enkelt sätt tätt intill det märkliga.

Skivans sista låt handlar om den åldrande mannens försoning med livet: "jag har försörjt mina kvinnor och hjälpt mina barn". Lite självförhärligande från en berättare med gammaldags riddarideal, men "Rött guld" är likafullt den starkaste låten.