Annons

Advokat: Kulturprofilen framställs som monster

Kulturprofilen har "framställts helt onyanserat som ett veritabelt monster". Det står i kompletteringarna till den överklagan som nu har överlämnats till Högsta domstolen.
Kultur • Publicerad 29 januari 2019
Advokat Björn Hurtig har nu lämnat in Kulturprofilens överklagan till HD.
Advokat Björn Hurtig har nu lämnat in Kulturprofilens överklagan till HD.Foto: Jonas Ekströmer / TT

Advokat Björn Hurtig tror att det stora medieintresset kan påverka bedömningen av hans klient, den våldtäktsdömde så kallade kulturprofilen, också för att de påstådda gärningarna behandlas i "ljuset av uppmärksamheten kring missförhållandena i Svenska Akademien".

Han menar att det här fallet är unikt, då det "innehåller ännu obesvarade frågor om bevisvärdering i (sexual-)brottmål som bör prejudiceras så snart det kan ske".

Annons

Björn Hurtig vänder sig mot att målet helt bygger på målsägandes uppgifter och noterar att hon har stor vana av att formulera sig och har skrivit en "berättelse om hårdfört sexuellt beteende som professionell författare". I överklagan står också att de hörda personerna inte har gjort någon objektiv granskning av hennes uppgifter.

Bland de skäl man nämner för ett nytt prövningstillstånd finns frågan om frivillighet: Man understryker att målsäganden frivilligt har följt med den anklagade i syfte att ha sex. Denna frågeställning har bedömts olika i två hovrätter i andra fall, noterar Björn Hurtig. (TT)

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons