Alcalás uppgifter bekräftas av Akademien: Frostenson kan få pengar

Akademien Artikeln publicerades
Svenska Akademien kan tänka sig att erbjuda Katarina Frostenson en pensionslösning för att hon ska lämna sitt uppdrag som akademiledamot. På bilden syns förutom Frostenson även Horace Engdahl, Per Wästberg och med ryggen mot kameran Kristina Lugn.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Svenska Akademien kan tänka sig att erbjuda Katarina Frostenson en pensionslösning för att hon ska lämna sitt uppdrag som akademiledamot. På bilden syns förutom Frostenson även Horace Engdahl, Per Wästberg och med ryggen mot kameran Kristina Lugn.

I oktober publicerade Kristianstadsbladet/YA uppgiften att Svenska Akademien kan tänka sig att erbjuda Katarina Frostenson ekonomisk ersättning om kliver av som akademiledamot. Nu bekräftar ständige sekreteraren Anders Olsson för TT att de uppgifterna stämmer.

Hur ska problemet Katarina Frostenson lösas? Under hösten har det varit en av de mest brännande frågorna för Svenska Akademien.

Eftersom kommunikationen med Frostenson har varit i det närmaste obefintlig har Akademien arbetat med två parallella spår – ett som omfattar en förlikning och ett där man på nytt granskade uppgifterna om sekretessbrott.

- Varför vi arbetade på de här två spåren var för att vi ville avancera snabbt. Det berodde på att vi inte hade fått någon dialog till stånd med Katarina Frostenson. Därför har vi jobbat så mycket vi har kunnat med olika lösningar, förklarar Anders Olsson.

Utredningen, som gjordes av advokatfirman Hammarskiöld & Co, skickades till Katarina Frostensons juridiska ombud Per E Samuelsson den 11 december. Den innehåller bland annat graverande vittnesmål från förre akademiledamoten Klas Östergren och dramaturgen Anna Kölén om hur Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, som har nära kopplingar till Frostenson, läckt namn på Nobelpristagare i förväg.

Anders Olsson betecknar materialet i utredningen som "tungt", men räknar med att Katarina Frostenson och hennes ombud kommer att ha synpunkter på det. Akademien har dock inte satt upp någon deadline för när svaret ska komma.

- Det fanns bara en önskan om att det skulle ske så snabbt som möjligt. Men vi räknar med ett svar nu, i början på denna vecka.

Ständige sekreteraren Anders Olsson bekräftar för TT att Svenska Akademien kan tänka sig en ekonomisk förlikning med Katarina Frostenson.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ständige sekreteraren Anders Olsson bekräftar för TT att Svenska Akademien kan tänka sig en ekonomisk förlikning med Katarina Frostenson.

Redan i oktober hävdade journalisten Jesús Alcalá i Kristianstadsbladet och Ystads Allehanda att Nobelstiftelsen och hovet anser att Svenska Akademien måste göra sig av med Katarina Frostenson. Enligt Alcalá var förslaget att erbjuda henne ekonomisk kompensation för att avgå. "Frostenson ska förpassas ut i kylan genom att hon köps ut. Hon ska alltså erbjudas en stor summa pengar och tillförsäkras en rejäl pension", skrev Jesús Alcalá.

Hovet förnekade senare uppgifterna och Svenska Akademien har hittills hållit låg profil kring hur man ställer sig till att erbjuda Katarina Frostenson pengar. Men nu bekräftar Anders Olsson att ekonomisk kompensation finns med som ett alternativ för att få till stånd en förlikning.

- Ja, det kan ingå, säger han men understryker att det i sådana fall inte ska vara en speciallösning som är skräddarsydd för Katarina Frostenson.

- Vi eftersträvar en lösning som i sådana fall alla ledamöter kan ta del av, till exempel någon sorts pensionsmöjlighet eller pensionsöverenskommelse. Det ska inte vara någon lösning som sticker ut här utan den ska vara rättvis.

Det handlar alltså inte om några fantasisummor, om jag tolkar dig rätt?

- Nej, det ska vi nog undvika.

Anders Olsson sade i början av november att förhandlingarna mellan Katarina Frostensons juridiska ombud och Akademiens ombud kan tänkas ta ett par månader. Svenska Akademien har signalerat att processen får ta den tid som krävs, men måste samtidigt hålla Nobelstiftelsen på gott humör.

Så sent som den 10 december sade Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen, i en DN-intervju att han "inte alls var övertygad" om att det skulle delas ut ett Nobelpris i litteratur nästa år. "Vi tycker att det finns steg kvar som måste tas för att man ska göra det", inskärpte han.

- De steg som avses är väl framför allt att reda ut det här med Katarina Frostensons ställning. Men det jobbar vi med, så jag är optimistisk om det, kommenterar Anders Olsson. (TT)

Fakta

Katarina Frostenson

Född: 1953.

Bakgrund: Debuterade som författare 1978 med diktsamlingen "I mellan". Blev snabbt en kritikerfavorit med verk som "Den andra", "Joner", "Tankarna". "Flodtid" och Korallen". Tilldelades 2007 den kungliga utmärkelsen Litteris et artibus. Prisades med Nordiska rådets litteraturpris 2016 för "Sånger och formler".

Frostenson och Akademien: Efterträdde 1992 Artur Lundkvist på stol 18 i Akademien. Då var hon institutionens dittills yngsta kvinnliga ledamot. Deltar sedan i april inte i Akademiens möten.

Varför är hon en del av Akademiens kris? Frostenson har nära kopplingar till Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, som dömdes till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt i Svea hovrätt den 3 december. I höstas skickade Svenska Akademien en resolution till Frostenson där hon uppmanades att frivilligt lämna sin stol.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.