Annons

Amnestys krav är absurda och arroganta

Svenska skattebetalare ska betala för bostäder för EU-migranter menar Amnesty. Det är självklart ett vansinnigt förslag som både hotar den fria rörligheten och kan leda till främlingsfientlighet.
Replik från Johanna Westeson, sakkunnig i diskrimineringsfrågor på Amnesty Internationals svenska sektion samt huvudförfattare till rapporten “A cold welcome”.
Svar från Carolin Dahlman:
Ledare • Publicerad 22 november 2018 • Uppdaterad 3 december 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Ingen får bosätta sig hur de vill i Sverige. Det ska gälla alla.
Ingen får bosätta sig hur de vill i Sverige. Det ska gälla alla.Foto: Anders Wiklund/TT

I en rapport från Amnesty med namnet Cold Welcome föreslår organisationen att svenska myndigheter ska ta större ansvar för att hjälpa EU-migranter. Bland annat bör vi bygga långtidshärbärgen.

Amnesty anklagar Sverige för att inte ta hand om de EU-migranter som finns i landet. ”Svenska myndigheter på alla nivåer duckar för ansvaret när det gäller utsatta EU-medborgare i Sverige, de flesta av dem romer”, skrev man i ett pressmeddelande.

Annons

”Den här gruppen människor faller utanför alla sociala skyddsnät och Sverige blundar för sitt människorättsansvar”, sa Johanna Westeson, ansvarig för diskrimineringsfrågor, till Expressen (22/11).

Migrationsrättsansvar? ”Ansvaret”? Poängen med nationer och separata välfärdsstater är att vi kan organisera skyldigheter och rättigheter på ett effektivt sätt. Vi betalar skatt och har rätt att begära skydd, men bara inom varje land. Vi svenskar har faktiskt inte ansvar för EU-medborgare som inte hittar bostad. Den fria rörligheten finns för att vi ska kunna besöka varandra, inte för att alla ska kunna flytta omkring och kräva rättigheter av valfri grupp medborgare.

Amnesty talar om de ”utsatta”, och hävdar att det finns omkring 4 700 personer i gruppen i Sverige. Man menar att ”romers rätt till boende, vatten, sanitet och sjukvård inte är tillräcklig”.

Detta är ett helt omöjligt krav. Vårdköerna är långa i den svenska sjukvården. Det råder bostadsbrist i 243 av Sveriges kommuner. Det är redan oerhört svårt att hitta boende till de personer som har fått asyl eftersom de har flytt från krig. ”Ungdomar och nyanlända har särskilt svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Men även äldre som vill flytta från villan till en mindre bostad har svårt att hitta det de söker”, skrev Hyresgästföreningen i oktober.

Ska vi då verkligen lägga ytterligare tid och energi på att hjälpa andra länders invånare med det basala? Finns ingen som helst gräns mellan mitt och ditt i Amnestys värld?

Kommuner har tvingats lägga stora resurser på att avhysa och sanera områden mitt ibland oss. Men svaret på det är inte att erbjuda dem som har bosatt sig på platser som de faktiskt inte har rätt att bosätta sig ”trygga och legala boendealternativ där människor får bo under en längre tid”. Det blir ju ett tokigt resonemang som uppmuntrar till lagbrott.

Alla människor har i grunden ett ansvar över att sköta sin egen försörjning. Vi går i skola, tar lån, står i bostadsköer, anstränger oss på jobbet och så vidare. Om det kniper ska vi finnas där för varandra inom varje land – och i den mån vi kan även hjälpa globalt – men om Amnestys inställning ska gälla blir konsekvenserna besvärliga. Svenska skattebetalare förtjänar bättre och har absolut ingenting att skämmas för om de protesterar mot tokerierna nu. Nej, det är tvärtom att stå upp för skattebetalarnas rätt till frukten av sitt arbete, mot staten som så ofta lystet ser på och slickar sig om munnen.

När organisationer börjar prata om att svenska skattebetalare ska ta ansvar för alla som behöver hjälp, oavsett om de har betalat skatt här, göder man tyvärr främlingsfientlig och ilska. Det är verkligen inte bra för ett samhälle.

Dahlman skriver att det är ett “vansinnigt förslag” att bereda tak över huvudet för utsatta EU-medborgare. Hon tycks mena att Amnestys rapport hotar inte bara hela EU:s fria rörlighet utan också är spiken i kistan för det svenska välfärdsbygget. Inget ansvar finns för dem som inte betalar skatt här, menar hon.

Annons

Men det stämmer ju inte. Mänskliga rättighetskonventioner som Sverige anslutit sig till gäller oavsett vad Dahlman tycker om saken. I dessa framgår att ansvaret gäller alla personer inom ett land och inte bara dess medborgare. Två av FN:s kommittéer konstaterade 2016 att Sverige inte kan blunda för utsatta EU-medborgares akuta behov, inte minst mot bakgrund av den diskriminering romer utsätts för i hela Europa.

Utsatta EU-medborgare, civilsamhälle och kommunföreträdare där det finns långtidshärbärge berättar att sådana härbärgen ger människor möjlighet att ta sig ur sin desperata situation. De kan planera framåt. Flera har fått jobb, de betalar skatt och bidrar till det allmänna. Det hade de aldrig kunnat göra om de fortfarande bodde under en bro. En initial satsning ger utdelning i det långa loppet. Men att köra bort, avskräcka och måla upp hotbilder om välfärdssamhällets undergång, det leder inte till något annat än fördjupat utanförskap och ökad polarisering.

Nu har graderna börjat krypa ner under nollan i stora delar av landet. Ingen ska sova utomhus i köldgrader, så enkelt är det, oavsett medborgarskap och legal status. Det är under Sveriges värdighet som samhälle att inte bereda tak över huvudet, och därmed en chans att komma ur sitt utanförskap, till alla som vistas här.

De pengar som politikerna har att röra sig med kommer alla från oss svenska medborgare som är tvungna att betala skatter, vare sig vi vill det eller ej. Pengarna som läggs undan för vår trygghet, och är inte oändliga. Varje inbetalad krona ska behandlas med respekt.

Sverige är ett av världens mest generösa länder vad gäller bistånd, men vi kan faktiskt inte dessutom också ha ansvar för att ge andra länders medborgare bostad och sjukvård. Om de rättighetskonventioner som Amnesty hänvisar till ger alla som vistas i vårt land rättigheter kommer den fria rörligheten till slut att behöva avskaffas. Priset blir för högt, det kan komma att missbrukas och folk tröttnar på att deras skatter går till andra. Till slut kommer väljarna att säga stopp. Jag opinionsbildar gärna mot riksdag och regering kring dessa regelverk också för jag vill fortsätta ha öppenhet.

Jag undrar över resonemanget att ”flera har fått jobb och betalar skatt”. Ska de alltså få gratis bostad i syfte att få jobb här? Ska då alla EU-medborgare erbjudas bostad för att då kanske kan bli skattebetalare? Jag vill påpeka att antalet arbetslösa utrikes födda i vårt land uppgår till cirka 200 000 och att det finns ytterst få jobb som den som saknar utbildning och språkkunskaper kan ta.

Jag vill påpeka att även i Sverige finns hemlösa som fryser, här är bostadsbristen ett faktum. Ska vi förutom ansvaret för våra egna medborgare ha skyldighet att hjälpa samtliga som väljer att befinna sig här?

Ni vill dela ut andras pengar. Jag vill försvara individers rätt gentemot det.

För övrigt är det tråkigt att Amnesty i sista minut tackade nej till att debattera frågan mot mig i SVT Opinion....

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons