Annons

ATOMKRAFT? JA TACK

Den som är mån om miljön bör fokusera på att utveckla kärnkraften i stället för att avveckla den. Om någon hotar klimatet så är det nej-sägarna.
Ledare • Publicerad 22 mars 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

Det är ”ofattbart att flera partier lyfter frågan om att satsa på ny kärnkraft”, skrev Bodil Valero, EU-parlamentariker för Miljöpartiet i en debattartikel nyligen (SVT Opinion 10/3). Hon använde som argument den tragiska olyckan i Fukushima för åtta år sedan.

Alla kan känna sorg och förtvivlan över katastrofen som orsakades av ett jordskalv, där ofattbart många människor dog av tsunamin som följde och säkerhetssystemet i kärnkraftverket slogs ut.

Annons

Dock måste man förstå att utvecklingen går framåt och säkerheten stärks. Dessutom räcker det inte alls med förnybar energi för att vi ska kunna fortsätta ha industrier, eldrivna apparater i vården eller uppvärma hus.

Sverige behöver robusta energikällor som levererar även om det är vindstilla och mulet – och då är en ny generation kärnkraft en utmärkt lösning.

FN:s klimatpanel IPCC från i december påpekade att det krävs mer användning av klimatvänliga teknologier som förnybara energikällor, kärnkraft och CCS för att 2-gradersmålet ska kunna nås. Man sa att kärnkraften behöver öka med mellan 91 och 190 procent fram till 2050 för att vi ska kunna begränsa den globala uppvärmningen till max en och en halv grad.

”Varken kärnkraften eller förnyelsebara energikällor byggs ut i den takt som behövs för att vi ska få bort de fossila utsläppen och klara klimatmålen”, kommenterade Laura Cozzi, chef för energianalyser på IEA, internationella energirådet (SVT 6/12).

Sverige är idag tillsammans med Frankrike det land i EU som har lägst andel fossila bränslen i elproduktionen, då produktionen domineras av vattenkraft och kärnkraft. Inom EU i stort sker däremot drygt 40 procent av elproduktionen genom förbränning av fossila bränslen (Ekonomifakta 30/1).

Fysikerna Bengt Pershagen och Jacob Weitman skrev i en debattartikel för en tid sedan att Sverige är ett föredöme när det gäller klimatvänlig elproduktion till stor del tack vare kärnkraften. De menade att ”utan kärnkraft blir det ingen elbilsrevolution”, då det skulle behövas kraft från fem stora kärnkraftverk om 2,5 miljoner elbilar samtidigt står på laddning över natten (Expressen 14/12 -17).

Nyligen skrev forskarna Staffan A. Qvist och Joshua S. Goldstein i Wall Street Journal att det inte räcker med förnybar energi för att rädda planeten från en klimatkatastrof. Om vi även framöver vill ha el dygnet runt behöver vi rejälare energikällor.

Även Bill Gates vill påverka politiker att utveckla tekniken. ”Kärnkraft är idealiskt för att hantera klimatförändringar, eftersom det är den enda koldioxidfria, skalbara energikällan som är tillgänglig 24 timmar om dygnet. Problemen med dagens reaktorer, såsom risken för olyckor, kan lösas genom innovation” (AP7 28/1).

Kärnkraft är inte helt riskfritt. Det kan hända olyckor och radioaktivt avfall är inte att leka med. Men man behöver känna tilltro till forskningen, till att skarpa hjärnor finner smartare varianter, liksom man gjort gällande bilar, flygplan, medicinsk utrustning och så vidare. Vi bör hjälpa den på traven.

Därför finns skäl att vara positiv till det förslag om att fördubbla EU.s kärnkraftsbudget, som Tomas Tobé (M) presenterade i veckan. Pengarna ska gå dels till att forska fram nästa generations kärnkraft, och dels till att öka säkerheten inom befintlig europeisk kärnkraft (Expressen 19/3). Det låter vettigt.

Annons

Frågan är inte enkel, men det är sällan politiska frågor om man tar dem på allvar. Ibland måste man våga vara öppen för att det som på ytan kan framstå som fel åtminstone är det minst dåliga.

Texten har reviderats något angående Fukushima.

Mer att läsa

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons