Bortkommet barn på släktträffen hittar hem till sist

bokrecension Artikeln publicerades

En flicka känner sig bortkommen på ett kalas. Hennes familjesituation är lite förvirrande. Men där människor samlas ges ofta utrymme för positiva överraskningar. Recensenten Peter Grönborg har läst en bok som slutar bra.

Bilderbok

Fastrarna

Text, bild: Ebba Forslind

Förlag: Urax

Visa mer...

Vad som menas med en familj är inte givet. Mamma, pappa, barn? Inte nödvändigtvis, inte numera.

I bilderboken ”Fastrarna” skildrar Ebba Forslind en släktsammankomst. Berättare är en flicka. Hon befinner sig på kalas hos sin mammas killes mamma. I sitt sällskap har hon två halvsystrar.

Flickan känner motvilja inför besöket. Det mesta framstår som tråkigt och lite fult. En känsla av främlingskap färgar av sig på hennes beskrivning. Chokladtårtan är för stark, saften för svag; de leksaker som finns är trasiga eller gamla.

Färgerna som Ebba Forslind använder i sina illustrationer är inte alltid dystra. Gråa fält bidrar dock till att skapa en atmosfär av trist vardag. Så all feststämning verkar väldigt långt borta.

Endast en sak väcker flickans intresse. Det är en av sagorna om Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin. Elsa Beskow har sannolikt varit en inspirationskälla för Ebba Forslind när hon skapat ”Fastrarna”.

För plötsligt uppenbarar sig tre vänliga kvinnor i en dörröppning. De är systrar till flickans mammas kille. Nu frågar de om de får bli fastrar till henne. Stämningen i boken höjs, en helt annan anda etablerar sig.

Genom litteraturhistoriska referenser ges perspektiv på vad en familj kan vara. Ett kärleksfullt bemötande förvandlar snabbt utanförskap till gemenskap.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.