Annons

Bra att Björklund tar farväl

Liberalerna behöver en nystart, Man behöver sikta mot stjärnorna men hitta tillbaka till rötterna.
Ledare • Publicerad 6 februari 2019 • Uppdaterad 7 februari 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Jan Björklund avgår som partiledare för Liberalerna och det är mycket välkommet och välgörande; efter 12 år som ledare för partiet har han gjort sitt.

Att L nu ligger förfärligt lågt i opinionsundersökningarna, är sargat av interna strider och att Alliansen ligger i spillror är mycket hans ”förtjänst”, liksom att Stefan Löfven (S) fortfarande regerar i Rosenbad i stället för Ulf Kristersson (M).

Annons

2007, när han tog över efter Lars Leijonborg låg opinionssiffrorna runt 6 procent och redan det var illa. Nu visar Inizio envist 3,2 procent och Novus ynka 2,7. Fler svenskar ogillar Januariavtalet än som gillar det. Bara femton procent har ganska eller mycket stort förtroende för Björklund (20/1). L är ett renoveringsprojekt, ett fallfärdigt parti i behov av en Ernst.

Löftet till sina barn om att inte ge Sverigedemokraterna inflytande låste fast partiet till en ståndpunkt som har gjort det nödvändigt för honom att gå. Att ändra position efter ett sådant personligt löfte går inte.

Men om det blir bättre i och med hans avgång vet vi inte än. Nu kommer det att poppa som i en popcorngryta inom och runt partiet. Vem ska det bli som tar över? Vilken falang får bestämma? ”Skulle någon av dem som varit kritiska mot S-samarbetet ta över kan det stjälpa hela regeringen”, skrev Di. Det vore ju en god utveckling kan man tycka som alliansväljare...

Med en ny partiledare kan L åter vända tillbaka högerut. Vänsterprasslandet kan förlåtas av de andra allianspartierna (främst Moderaterna och Kristdemokraterna) om man genast visar var lojaliteten ligger.

Risken finns dock att det i stället blir vänsterfalangen som tar över och driver partiet i än socialliberalare riktning, närmare V än M. Frihet är trots allt ett brett begrepp som används av många, med olika innebörd.

Oavsett var L landar behövs nu en ideologisk diskussion som undveks vid namnbytet. Vad är liberalism? Vad är frihet? Vad är det att vara liberal och liberalpartist?

Detta är ett drömläge för ett spännande filosofisamtal och väljarna behöver svar för att veta vad de röstar på. Sätt fart!

Om du vill kommentera är du välkommen till Facebook, på Carolin Hanna Dahlmans profil, där debatten alltid går varm. Även Twitter fungerar bra!

Läs gärna dessa texter

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons