Annons

Carolin Dahlman: Carolin Dahlman: Demokratin får inte dö som dinosaurierna

Nuvarande politiker borde göra allt för att fler ska engagera sig politiskt. Att medelåldern i fullmäktige ökar är ett varningstecken. Är demokratin utrotningshotad?
Carolin DahlmanSkicka e-post
Ledare • Publicerad 30 oktober 2018
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.

Enligt tidningens granskning har medelåldern i Kristianstads kommunfullmäktige ökat och ligger numera på 52 år, jämfört med 50 år förra mandatperioden. Även i Bromölla har medelåldern ökat, från 48 år till 52. Detta följer en nationell trend, där medelåldern bland ledamöter i landets 290 kommunfullmäktige har ökat från 50,9 år 2014 till 52,3 år i årets val.

Åldershöjningen är värd att ta på allvar. Äldre personer har absolut mycket att tillföra; piggeliner som Anna-Kerstin Larsson (L) som rappt ledde fullmäktige fram tills hon blev 82 år är imponerande förebilder. Men om inte tillväxten säkras blir det snart tomt i bänkarna.

Annons

Det är viktigt att unga ser demokratin som även sitt projekt. Så många som möjligt måste till exempel förstå att de pengar som fördelas kommer från medborgarna och inte från politikernas speciella pengaträd. De måste lära sig att det där med ”gratis” lovaktiviteter faktiskt bara i Kristianstad kostar nära 3 miljoner av andras pengar, samt att ”gratis” tamponger innebär att beslutsfattarna faktiskt måste dra in pengar på annat. Trist, men sant.

Enligt Erik Amnå, professor i statsvetenskap vid Örebro universitet, väljer unga ofta enfrågerörelser eller tidsbestämda aktioner i stället för partier – antalet medlemmar i de politiska ungdomsförbunden rasar – men de behöver lära sig att ta ställning för helheten, annars ökar risken för att egenintresset övertrumfar helhetsansvaret.

”Ungdomar har stort intresse för politik och samhällsfrågor. Mer än någonsin faktiskt, men de är inte intresserade av partipolitik. Den upplevs som alltför seg och byråkratisk”, menade Amnå (26/6).

Ett råd till kommunen är att se över hur man sprider och informerar om vad som händer i beslutande församlingar. Att webbsända över tre timmar långa fullmäktigemöten är inget framgångsrikt koncept. Den som tar del av handlingarna – som enbart finns som några kilos papperslunta på rådhuset – blir lätt lite matt. Det är så långt ifrån Facebook, Twitter, Snapchat och ett vanligt samtal på stan man kan komma. Kort sagt, det är otillgängligt som en rulle taggtråd.

Jag menar inte att man ska presentera politiken på bebisspråk, men nog går det att sammanfatta, förkorta, förtydliga, lägga ut digitalt och förpacka den annorlunda. Debatterna klipps numera så att varje ämne ligger för sig på Youtube, vilket är en bra utveckling, men få ser klippen och man kan varken kommentera eller få mer info.

Politiker bör aktivt söka upp människor, via skolor, arbetsplatser och nätet. Gör en kortfilm om vad ni kom fram till på BUN eller i KS. Visa att ni finns, vad ni gör och hur ni har resonerat. Ju anonymare ni är, desto mer öppnar ni för okonstruktivt gnäll kring ert jobb, politikerförakt och total nonchalans.

Om fler däremot bjuds in kommer fler också att se att det inte verkade så svårt. Kanske börjar det väcka någons debattlusta. Kanske tycker någon ”det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert”, som Pippi Långstrump brukade säga.

Eventuellt behöver formerna också ses över. Enligt Sarah Levin, som nu sitter i fullmäktige för Vänsterpartiet, bör politiken bli mer flexibel så att det går att vara engagerad när man skaffar barn. ”Jag tror det är många, framförallt kvinnor, som upplever det som svårt att ta ett politiskt uppdrag när man är i det skedet av livet”.

Nog kan man låta kompetens komma till användning även under delar av livet när man är pressad genom att effektivisera möten, träffas över Skype och göra materialet mer tillgängligt.

Med nuvarande ”så-har-vi-alltid-gjort”-metod lär demokratin snart vackla omkring och till slut falla samman i en stenhög (eller hur nu dinosaurier såg ut när de dog...?).

Annons
Annons
Annons
Annons