Annons

Carolin Dahlman: Carolin Dahlman: Ska de svagaste få lida medan friska får extraledigt?

Den nya regeringen lägger pengar på utvecklingstid och familjevecka. Men fattigpensionärer och svårt sjuka som inte får medicin då? Vem tänker på dem?
Carolin DahlmanSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 29 januari 2019 • Uppdaterad 30 januari 2019
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.

Många av landets svagaste har det tufft. Trots skyhöga skatter verkar det ändå inte finnas nog till deras behov.

”Hon slet ut kroppen under nära 40 år som städerska. Nu tvingas Ulla Dahl, 69, leva på en pension på 6 405 kronor i månaden – och årets höjning ger ytterligare 68 kronor”, skrev Expressen häromdagen (28/1).

Annons

En kvinna från Kristianstad, som har en svår muskelsjukdom, fick inte tillgång en ny, effektiv bromsmedicin, då hon var över 18 år. ”Den räddar liv och det är inte etiskt rätt att välja ut vilka som ska få det och vilka som inte ska det”, sa hon till SVT Nyheter Skåne när beskedet kom (26/12 -17). En bekant vars son har samma sjukdom brottas just nu med samma dilemma.

Ändå är det inte dessa, de allra allra sköraste som våra politiker verkar bry sig mest om.

I regeringsförklaringen som presenterades i förra veckan framkom att Miljöpartiet hade fått igenom ett nytt slags friår, så kallad ”utvecklingstid”, där man kan få vara ledig från jobbet med ersättning från skattebetalarna.

På partiets hemsida står det att MP vill se ett Sverige ”där vi får ihop våra livspussel, hinner njuta i vardagen och möta varandra”. Det ska ”finnas bra möjligheter till balans mellan arbete och allt annat som är viktigt i livet”. Priset för utvecklingsåret är 2 miljarder kronor.

Fattigpensionären Ulla Dahl, som numera tvingas avstå från att köpa böcker och kläder, undrar nog över prioriteringen. Men kanske kan hon trösta sig med att enligt MP räknas verkligt välstånd inte i ständigt ökad konsumtion...

Även Socialdemokraternas familjevecka, som ger extra ledighet för föräldrar med barn mellan 4 och 16 år, blir verklighet.

Landets föräldrar ska få mer tid med sina barn, menar S. Föräldrar ska både kunna jobba heltid och ha barn ”utan att slå knut på sig själva. Argumenten på partiets hemsida är att ”Sverige goda ekonomi ska komma alla till del”.

Men stämmer det? Ulla Dahl fick 68 kronor i månaden av den där goda ekonomin – och risken att denna i längden blir lidande på grund av familjeveckan är stor. Denna kommer enligt Svenskt Näringslivs beräkningar att kosta samhället 32,9 miljarder kronor om året, inte ”bara” 5,4 miljarder som S påstår.

Nya Löfvenregeringen kommer säkerligen också att fortsätta lägga mycket på kultur. Kulturministern Amanda Lind (MP) vill ge konstnärer och kulturarbetare bättre villkor, kanske inspirerad av en konstnärspolitisk utredning som föreslog att 225 miljoner ska förbättra villkoren, som anses "alarmerande" (28/3).

Alarmerande kan man också beskriva Ulla Dahls situation som. ”Det är skrattretande, man blir fly förbannad”, sa hon själv.

Annons

Alla har visserligen ett ansvar för sin egen försörjning, och visst hade fattigpensionärer kunnat spara mer under sin yrkesverksamma tid, men få i högskatte-Sverige har nog kunnat ana att det inte skulle finnas pengar till dem när de blev gamla. Särskilt inte när det i stället generöst läggs mer på att friska, arbetsföra ska ”njuta i vardagen” eller ”få mer tid med sina barn”.

Om du vill kommentera är du välkommen till Facebook, på Carolin Hanna Dahlmans profil, där debatten alltid går varm. Även Twitter fungerar bra!

Läs gärna också

Annons
Annons
Annons
Annons