Annons

Cecilia Blomberg: Cecilia Blomberg: De som inte vaccinerar sig riskerar livet på andra

Mässling är en extremt smittsam och potentiellt dödlig sjukdom. Alla som kan har därför en moralisk skyldighet att vaccinera sig och sina barn. Annars bör sociala förmåner dras in.
Cecilia BlombergSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 29 oktober 2018
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Mässlingsfall har åter dykt upp i Skåne (Sydsvenskan 23/10). Smittspårning pågår och Region Skånes smittskyddsenhet uppmanar till vaksamhet.

Smittskyddsläkaren Marianne Alanko Blomé förklarar: ”Mässlingviruset är ett av de mest smittsamma vi har.” Det kan leda till hjärnhinneinflammation och död, varför allvaret inte nog kan understrykas. Varje person som insjuknar smittar i snitt 15-18 nya som saknar vaccination eller inte har haft sjukdomen förut.

Annons

I Sverige tog mässlingen i början av 1900-talet hundratals liv om året. Tack vare det allmänna vaccinationsprogrammet är vaccinationstäckningen numera god. Men många som kommit hit från andra länder saknar skydd. Samtidigt finns de som av aktivt oförstånd väljer att inte vaccinera sig.

En ny studie från EU-kommissionen (SR 23/10) visar att förtroendet för mässlingsvaccin sjunker i Sverige. I övriga EU ligger snittet på drygt 80 procent, men med en andel på endast drygt 50 procent är vi nu sämst i Europa. Därför riskerar vi återigen dödsfall av mässling.

Det krävs en vaccinationsgrad på 90-95 procent för att ett samhälle ska ha flockimmunitet. Då skyddas även de som ännu inte hunnit vaccineras, de som riskerar att insjukna trots vaccination och de som inte kan vaccineras på grund av hälsoskäl. Spädbarn och personer med nedsatt immunförsvar, exempelvis de som genomgår cancerbehandlingar, riskerar att dö om de utsätts för smitta.

Mässlingsvaccin har räddat människor från allvarliga sjukdomar i över 30 år och är välbeprövat. Ändå sprids farliga myter. SR:s Studio Ett lät 2017 vetenskapliga fakta om vaccination ställas mot rent hittepå i en debatt, som om evidensbaserad kunskap skulle vara förhandlingsbar, och fortfarande cirkulerar en förfalskad studie publicerad i ansedda The Lancet 1998 om att vaccination skulle leda till autism, trots att den dömts ut som fusk. Nonsens och rena lögner får inte på något sätt underblåsas.

I dag är Sverige ett av bara fyra europeiska länder som klarar WHO:s rekommendation att minst 95 procent av befolkningen ska ha immunitet mot mässling.

För att vaccinationsgraden ska bibehållas krävs idoga informationskampanjer om vikten av att vaccinera sig, uppsökande verksamhet för att fånga upp grupper med låg vaccinationstäckning och vaccination av asylsökande redan vid ankomst. Vidare bör akutmottagningar, skolor och förskolor ges möjlighet att neka tillträde för personer utan vaccination. Barnbidrag och andra sociala förmåner bör dras in och ovaccinerade barn tvingas stanna hemma så att de inte utsätter andra för risk.

I skrivande stund har hittills fyra mässlingsfall konstaterats i Skåne under 2018. Alla som kan vaccinera sig mot mässling har ett ansvar att också göra det. Annars riskerar man inte bara sitt eget liv, utan också andras.

Cecilia Blomberg är liberal samhällsdebattör.

Annons
Annons
Annons
Annons