Annons

Cyberspionage hotar vår säkerhet och välfärd

Hur ska digitaliseringens baksida hanteras?
Ledare • Publicerad 11 december 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Gustav Sjöholm/TT

Man kanske inte tänker på det dagligen, men internet har förändrat våra liv. I stället för att springa ner till videobutiken en regnig söndagskväll loggar vi in på en digital filmströmningstjänst och väljer film direkt från soffan. Allt från att betala räkningar till att besöka vårdcentralen kan göras över internet. Men digitaliseringen har en baksida. Medan vi sitter i soffan och äter popcorn framför Netflix eller HBO pågår cyberattacker världen över, dygnet runt.

Internets fördelar överväger förvisso dess nackdelar. Men nackdelarna är många och måste tas på allvar, skriver Björn Weigel i rapporten “Digitaliseringens baksida” från tankesmedjan Frivärld. Cyberattacker och spionage hotar både det ekonomiska välståndet och nationell säkerhet.

Annons

Cyberkriminalitet handlar om att hacka sig in i datorer och nätverk för att tillskansa sig information eller för att förstöra. Den nätbaserade brottsligheten kan handla om industrispionage, terrorism, ekonomisk utpressning och attacker mot sjukvårdssystem.

Redan 2012 varnade chefen för den amerikanska säkerhetstjänsten NSA för “den största överföringen av rikedomar genom historien”, skriver Weigel. Det handlar om stater som spionerar på teknikföretag i väst, för att på så sätt gynna det egna näringslivet. 65 procent av teknologi- och industriföretagen i Tyskland hackades 2016. Hackerattackerna kan vara ekonomiskt förödande - risken är att företag som bestulits på information konkurreras ut av sina spionerande konkurrenter. Informationstjuvarna behöver ju inte lägga stora resurser på utveckling och innovation, eftersom de helt enkelt stulit andras jobb.

Den största boven är Kina. Experten Mark Anderson, vd för Strategic News Service, menar att cyberspionage och stölder av immateriella tillgångar kan stå för nästan hälften av landets BNP. Kinas omfattande stölder är en av orsakerna till varför USA infört tullar på kinesiska varor. Den kinesiska statens sätt att använda teknologi för att dominera ekonomiskt hänger ihop med en övergripande strategi. Kinas flitiga donationer av IT-utrustning till utvecklingsländerna handlar inte om att den kinesiska staten vill väl. Det finns så klart en baktanke.

De goda nyheterna är att västvärlden har stor potential att intensifiera arbetet mot cyberkriminalitet. Men det måste finnas en medvetenhet bland politiker om den internetbaserade brottslighetens omfattning. Internet är inte en annan verklighet.

Karin Pihl
Annons
Annons
Annons
Annons