EBT vinner på att strunta i SD och tänka själv

Ledare Artikeln publicerades
Foto: Pontus Lundahl/TT

Ebba Busch Thor (KD) har mod att prata om problem och lösningar utan att bry sig om huruvida hon låter som SD eller ej. Hon är självständig och trovärdig, en trygg och stadig ledare i ett vindkänsligt politiskt landskap.

10,6 procent. Den makalösa drömsiffran fick KD i en Demoskopundersökning som presenterades på söndagen (10/3). Det är ännu en hög notering för ett parti som bara för ett halvår sen ansågs uträknade.

En förklaring är hur Ebba Busch Thor tycker det hon tycker oavsett vad SD tycker. I Expressens Bara politik sa hon i veckan: ”Vår drivkraft är inte att vara emot SD, utan att bidra till en positiv förändring framåt” (6/3), och det är ett sunt förhållningssätt som fler borde ha.

Tyvärr har alltför många i politiken ändrat sina ståndpunkter och positioner för att distansera sig från Sverigedemokraterna, vilket har fått som resultat att samhällsproblem blivit sopade under mattan och att Jimmie Åkessons parti har vuxit.

I debatten anklagar särskilt vänsterns röster sina meningsmotståndare för att låta som SD, gynna SD eller gillas av SD:are.

När Busch Thor i veckan skrev en debattartikel om att fyra av fem flickor i Uppsala känner sig otrygga, delvis eftersom killgäng av främst nyanlända tafsar, anklagades hon av S-kvinnorna för att ”argumentera allt mer som Sverigedemokraterna” (8/3).

Dessutom ifrågasattes hon av socialsekreterare i ett SVT-inslag utan att själv få chans att besvara kritiken – och utan att public service besvärade sig med att granska fakta.

För faktum är att hennes påståenden kom från en ambitiös artikelserie i Upsala Nya Tidning där problemen skildrades med siffror och citat, och när Expressen granskade saken fann de att flera poliser sa att det handlade om nyanlända som ”visslar, tar på rumpan och ger kommentarer man inte bett om” (9/3). Och chefen för ungdomsjouren i Uppsala kommun hade faktiskt sagt att unga tjejer som känner sig otrygga borde fundera över att inte gå själva på stan.

Det betyder naturligtvis inte att samtliga migranter eller ensamkommande tafsar på tonårstjejer, men vissa gör det – och det påverkar de här flickorna negativt. Att Ebba Busch Thor inte skäms över att stå på tjejernas sida och uppmärksamma detta får henne att framstå som en ledare. ”Jag är orädd”, sa hon i Expressen. Det gör henne unik i svensk politik idag där alla känns så ängsliga.

En annan förklaring till framgångarna nu är att hon var tydlig i regeringsfrågan. ”Finns det en chans att göra skillnad i en regeringsställning med en alliansregering då bör vi också ta den möjligheten”, sa hon till SVT (25/9). Hon menade att den som är trygg i sina grundläggande värderingar klarar av att acceptera ett stöd ifrån SD.

Centern och Liberalerna ändrade däremot sitt beteende av rädsla för vad som eventuellt skulle kunna hända om SD stödde den egna politiken, vilket fick dem att framstå som räddhågsna och osjälvständiga. Moderaterna blev som Alliansens ledare försvagade då Ulf Kristersson (M) inte lyckades hålla ihop de fyra, utan blev överkörd och grundlurad. Han var tvungen att prata om alliansen ända in i kaklet, och blev därmed otydligare än KD.

Ytterligare en förklaring till KD:s uppgång kan vara att det finns en längtan efter en tydlig kvinnlig stjärna. Efter Centerledaren Annie Lööfs misslyckanden – där hon släppte fram en statsminister hon hade sagt sig vilja avsätta och röstade nej till en hon hade sagt sig vilja ha – och därmed var medskyldig till att Sverige inte fick en ny regering på plats förrän i januari, rasade hon i förtroende. Nu blir i stället KD-ledare politikens it-girl, en röst från höger man kan se upp till.

Hur länge det varar kan ingen veta; partier går lite upp och ner. Men just nu har Ebba Busch Thor skäl att le, och vad man än tycker om hennes politik förtjänar hon beröm för sitt mod.

 

Läs gärna också dessa ledare

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.