Annons

Eva Ström: ”Väldigt tråkigt Oz aldrig fick Nobelpriset”

Den israeliske författaren Amos Oz har avlidit vid 79 års ålder, efter en tids cancersjukdom. “Till dem som älskade honom, tack", skriver hans dotter Fania Oz-Salzberger på Twitter.
Litteratur • Publicerad 28 december 2018
Författaren Amos Oz (1939-2018).
Författaren Amos Oz (1939-2018).Foto: Dan Balilty

Amos Oz föddes i Jerusalem 1939 av rysk-judiska föräldrar. Den självbiografiska romanen "En berättelse om kärlek och mörker" blev en av Israels mest sålda och lästa böcker någonsin och har också filmatiserats i regi av Natalie Portman. Berättelsen kretsar kring smärtpunkten i Amos Oz eget liv, moderns självmord. I boken skildrar han släktens väg från Ukraina och Polen till det nya landet Israel och bygger samtidigt en fond till staten Israels tillkomst.

- Han var en av de främsta författarna. Det finns få författare som har förmågan att skriva så olika böcker, ingen av hans böcker påminner om den andra. Han hade också förmågan att skriva om kvinnor på ett sätt som ytterst få män i den generationen har: inkännande och för allas lika värde, säger Camilla Nagler som jobbade med Oz i över 30 år, bland annat som hans förläggare.

Annons

Oz var även en aktiv samhällsdebattör och förespråkade fred och samexistens i Israel-Palestinakonflikten. Han jobbade under många år för en fredlig tvåstatslösning, tillsammans med sin vän och kollega David Grossman.

- Han sade att tvisten mellan palestinier och judar står mellan två parter där båda har rätt och såg det som en marktvist mer än ett religionskrig, säger författaren Eva Ström, som bland annat presenterade Oz författarskap i samband med att han fick Stig Dagermanpriset i mars i år.

Något Nobelpris i litteratur blev det dock aldrig.

- Han var en fin människa, en stor författare och en ständigt omtalad Nobelpriskandidat. Det är väldigt tråkigt att han aldrig hann få det, säger Ström.

Totalt har Amos Oz skrivit 28 böcker, varav ett 20-tal översatts till svenska, och belönats med en rad litteraturpriser, bland annat Franz Kafka-priset 2013 och Stig Dagermanpriset 2018.

Hans verk "Hur man botar en fanatiker" har med hjälp av Teskedsorden spridits i cirka 700|000 exemplar bland svenska gymnasister.

- Jag har känslan av att ha levt ett långt liv, inte enkelt, inte lätt, men min djupaste känsla inför mitt liv är en känsla av tacksamhet, sade Amos Oz i en intervju med TT 2011. (TT)

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons