TT-Utrikes

Vulkanvarning skärps efter lavaströmmar

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Filippinerna har skärpt varningsnivån för vulkanen Mayon i provinsen Albay med två steg, med hänvisning till stigande magma, som kan leda till farliga utbrott. Invånare har evakuerats från minst två byar nära vulkanen efter att den börjat spy ut aska under lördagen.(TT)

Invånare har evakuerats från minst två byar nära vulkanen efter att den börjat spy ut aska under lördagen. Sammanlagt 900 familjer har fått lämna området. Även på söndagsförmiddagen lokal tid kom ett askutbrott.

Nu har myndigheterna upptäckt lavaströmmar från Mayon, och varningsnivån har höjts till nivå 3 - kritisk - eftersom vulkanens aktivitet indikerar att ett farligt utbrott skulle kunna inträffa.

Vulkanens mest skadliga kända utbrott var i februari 1841, då en stad begravdes i lava och 1 200 människor omkom. Senaste utbrottet var 2014, då tusentals människor evakuerades.

Landets vulkan- och seismologicenter Phivolcs uppmanar allmänheten att vara vaksam och avstå från att gå närmare vulkanen än sex kilometer, för att minimera att drabbas av plötsliga explosioner, stenras och jordskred.

De som befinner sig på vulkanens sluttning, men utanför sex kilometers radie, uppmanas att vidta förebyggande åtgärder.

Phivolcs-chefen Renato Solidum säger att vulkanen har betett sig på ett ovanligt sätt det senaste året, och att det kan vara dags för ett utbrott.