Annons

Fiskar ruttnar från huvudet neråt

Under Annika Jacobsons tid som Sverigechef för Greenpeace genomförde aktivister i organisationen flera brott som Jacobsson försvarade. Nu är hon ny stabschef hos vice statsminister Isabella Lövin (MP). Utnämningen skadar förtroendet för demokratin och undergräver lagstyret.
Publicerad 12 februari 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Isabella Lövins nya stabschef är tidigare Sverigechef för Greenpeace, en organisation som regelrätt begår brottsliga handlingar för att uppnå egna politiska mål.
Isabella Lövins nya stabschef är tidigare Sverigechef för Greenpeace, en organisation som regelrätt begår brottsliga handlingar för att uppnå egna politiska mål.Foto: Anders Wiklund/TT

Dagens Nyheter uppmärksammade nyligen att Annika Jacobson, efter att Stefan Löfven släpptes fram som regeringsbildare i januari, har blivit utsedd till ny stabschef på Miljö- och energidepartementet där Isabella Lövin – språkrör för MP, miljö- och klimatminister tillika vice statsminister - är departementschef (DN den 8 februari).

Det är en anmärkningsvärd utnämning. För den som nu blir vice statsministerns närmsta medarbetare har ett kontroversiell CV. Tidigare var Jacobson Sverigechef för organisationen Greenpeace, bland annat under åren 2012 och 2014 då organisationen genomförde uppmärksammade brott mot svensk kärnkraftsindustri.

Annons

Den 9 oktober 2012 bröt sig ett 70-tal Greenpeace-aktivister in på kärnkraftverken i Ringhals respektive Forsmark. I anslutning till att brotten genomfördes krävde Jacobson att samtliga reaktorer skulle tas ur bruk (Aftonbladet den 9 oktober 2012). 2014 genomfördes ett liknande intrång mot kärnkraftverket i Oskarshamn. I nämnda fall har Greenpeace-aktivisterna senare dömts i domstol för sin brottslighet. Brotten mot kärnkraftverken var iscensatta för att väcka medial uppmärksamhet.

Men att Annika Jacobson varit chef för en organisation som regelmässigt ägnar sig åt att bryta mot lagen för att uppnå politiska syften och att hon försvarat dessa lagöverträdelser öppet hindrar henne alltså inte alls från att få en mycket framträdande position i toppen av statsförvaltningen.

Att vice statsministern inte har bättre omdöme är illavarslande. För vad skickar detta för signaler till vanliga medborgare? Att det fritt fram att strunta i de demokratiskt fattade lagar man själv inte håller med om? Och om medborgarna enbart ska följa de lagar och regler de själv tycker passar dem, vad är då meningen med att i demokratiska val rösta fram politiker som i demokratisk ordning ska bestämma vilka spelregler som gäller?

Eller anser vice statsministern att det är skillnad på folk och folk? Att vanliga människor snällt och lydigt ska slita och släpa och betala in skatter som Miljöpartiet kan sätta sprätt på i regeringsställning medan det är fritt fram för aktivisterna i Greenpeace att välja och vraka bland lagarna? Utnämningen skadar förtroendet för demokratin och undergräver lagstyret.

Visst, civil olydnad, kan visserligen vara motiverat under vissa extraordinära omständigheter, exempelvis om demokratin, rättsstaten och yttrandefriheten inskränks. Men Sverige är en av världens mest fria samhällen och vår demokrati en av de mest stabila i världen. Den organisation eller den person som vill förändra samhället har alla möjligheter i världen att göra detta på demokratiskt sätt: rösta i fria och allmänna val, skriva debattartiklar, arrangera torgmöten, argumentera i sociala medier, organisera sig eller starta ett helt eget parti.

En enkel fråga till vice statsminister Isabella Lövin och Miljöpartiet: om inte ens de som är i toppen av det demokratiska systemet anser att lagarna behöver följas, varför ska då vanligt folk göra det? Folk tar intryck av hur samhällsledarna agerar i ord och handling. Samhällen har en tendens att, likt fiskar, ruttna från huvudet neråt.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons