Annons

Försvarsmakten måste få öva

Klagomål på att Jas-plan dånar kan inte få stoppa övningar. Om fienden kommer behöver vi ha ett kraftfullt försvar.
Ledare • Publicerad 5 mars 2019 • Uppdaterad 26 mars 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Nu blir det övningsstopp för Skaraborgs flygflottilj F7. Nästan, i alla fall. Länsstyrelsen i Västra Götaland har beslutat att försvaret måste begränsa sina Jas-flygningar från Trollhättans flygplats. Framöver ska den militära flygtrafiken endast vara tillåten på förmiddagar, och max 30 rörelser per kalenderår. Närboende ska också ha rätt att informeras om övningarna via sms.

Orsaken är, som så ofta, att grannar har klagat. Boende nära flygplatsen har nämligen hästar som blir stressade av ljudet från Jas-planen, och har därför protesterat hos länsstyrelsen. Försvarsmakten har ännu inte beslutat om överklagan.

Annons

Hästarna i Trollhättan är inte ensamma om att ogilla försvarsövningar. 2012 lyckades semesterfirare i Tibro, som ligger två mil öster om Skövde, stoppa flygvapnet från att öva eftersom det lät för mycket. I fjol hamnade ett byggärende i Ronneby på regeringens bord efter att länsstyrelsen då stoppat ett bygglov. Orsaken var att boende i fastigheterna skulle komma att störas av militära flygövningar, vilket i sin tur skulle kunna leda till begränsningar i försvarets verksamhet. Men dåvarande bostadsminister Peter Eriksson (MP) ansåg att hus var viktigare än försvarsövningar och stoppade länsstyrelsens beslut.

Ett annat exempel rör Jas Gripen på Gotland. Efter beslutet om permanent militär närvaro på ön kom beskedet från mark- och miljödomstolen: det blir inga flygningar – först måste ett 50-tal villor ljudisoleras.

Man kan ha förståelse för människor och djur som stör sig på Jas-planens dånande. Men den som bor nära en flygplats får räkna med att det låter. Att klagomål från privatpersoner tillåts väga tyngre än Försvarsmaktens övningsbehov är anmärkningsvärt. Särskilt illa är det givetvis när självaste regeringen prioriterar bygglov framför försvarets möjlighet att öva.

Om Sveriges territorium skulle kränkas av en främmande makt kan man nämligen utgå ifrån att fienden inte kommer att ta hänsyn till bullerregler och att hästar kan bli stressade. Försvaret är inget särintresse. I förlängningen är det rikets säkerhet det handlar om.

Karin Pihl
Annons
Annons
Annons
Annons